De Isala klinieken in Zwolle, het Diaconessenhuis in Meppel en St Jansdal in Harderwijk willen fuseren. Dit meldt De Stentor. Eind vorig jaar was er al sprake van plannen voor intensievere samenwerking.
De drie langs snelweg A28 gelegen ziekenhuizen streven ernaar om de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in het tweede kwartaal van dit jaar toestemming te vragen voor de fusie, tenzij de komende maanden blijkt dat dit zorginhoudelijk of financieel onmogelijk is. De drie ziekenhuizen maakten vorig jaar al bekend nauwer te willen samenwerken.
Garantie
Bestuursvoorzitter Marjanne Sint van de Isala klinieken stelt in De Stentor dat de fusie niet leidt tot verschraling van de zorg. “De fusie gaat over het verbeteren van de zorg en niet over het sluiten van locaties”, aldus Sint. “In alle drie de plaatsen blijft een ziekenhuis bestaan. Dat garandeer ik.”
Onvermijdelijk
Volgens Sint is een krachtenbundeling van de ziekenhuizen in deze regio onvermijdelijk. “Je ziet in Meppel bijvoorbeeld dat het ziekenhuis in toenemende mate moeite heeft de 24-uurs zorg overeind te houden.” Dit heeft er onder meer toe geleid dat de afdeling klinische verloskunde met ingang van dit jaar is verplaatst van Meppel naar Zwolle. Sint: “We moeten voorkomen dat het sluiten van een afdeling zorgt voor een geleidelijke afbraak van de zorg in een regio. Daar voelen we als Isala ook verantwoordelijk voor.”
Topzorg
In Harderwijk is de nood vooralsnog minder hoog dan in Meppel. “Op dit moment is er voor St. Jansdal geen noodzaak voor een fusie”, zegt Sint. “Het is een goed draaiend ziekenhuis.” Met de steeds strenger wordende kwaliteitseisen voor de zorg zal het voor Harderwijk steeds moeilijker worden om topzorg te blijven leveren. “St. Jansdal heeft Isala gekozen als partner voor de toekomst. Daar zijn wij erg blij mee”, zegt Sint. “Harderwijk is in mijn ogen een van de beste basisziekenhuizen van het land, waar Isala in bepaalde opzichten van kan leren.”