Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) heeft in 2012 een negatief operationeel resultaat geboekt. Dit heeft bestuursvoorzitter Wander Blaauw tijdens zijn nieuwjaarstoespraak gezegd. Het verlies komt met name voort uit verleende zorg die niet door de zorgverzekeraars is vergoed.
In totaal gaat het om een bedrag van twee miljoen euro. Volgens Blaauw blijft het MCL met het grootste deel van het zorgaanbod binnen het groeiplafond van 2,5 procent. Dit geldt echter niet voor enkele regionale functies. Zo is volgens Blaauw het aantal patiënten van het hartcentrum, dat vijf jaar geleden is gestart, sneller gegroeid dan de zorgverzekeraars aanvankelijk voorzagen. Het MCL vindt het geen pas hebben om patiënten uit de regio door te verwijzen naar hartcentra elders in Nederland. Blaauw rekent er op dat ruimere landelijke tarieven voor hartzorg het komend jaar uitkomst bieden.
Kwaliteitseisen
Het MCL heeft daarnaast zorg op het gebied van cardiologie en kindergeneeskunde overgenomen van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Het MCL heeft deze zorg volgens Blaauw vorig jaar niet volledig vergoed gekregen. Als gevolg van strengere kwaliteits- en volume-eisen komt daarnaast een groeiend aantal patiënten in Friesland in het MCL terecht. Dit vanwege het feit dat het MCL als topklinisch opleidingsziekenhuis anders dan veel andere Friese ziekenhuizen over een zware intensive care beschikt. Ook met deze verlegging van de patiëntenstroom is in de lopende budgetafspraken met de zorgverzekeraars onvoldoende rekening gehouden.
Grens
“Waar het eigenlijk op neer komt is dat patiënten sneller bewegen dan de verzekeraars hebben voorzien”, licht Blaauw de overproductie van het MCL toe. Door de inzet van incidentele baten denkt het MCL over 2012 uiteindelijk toch zwarte cijfers te kunnen schrijven. “Dit kan wel voor een keer, maar de grens is inmiddels wel bereikt”, zegt Blaauw over de aanwending van eigen middelen. “En dit legt stevige druk op de onderhandelingen met de zorgverzekeraars.”