Hoger opgeleiden maken minder vaak gebruik van de zorg, maar moeten steeds meer bijdragen aan de zorgkosten van laagopgeleiden. Dat concludeert het Centraal Planbureau. Daarmee draagt het draagvlak voor collectieve financiering van de zorg af te brokkelen, aldus het CPB.
Vmbo’ers en mensen met alleen basisschool doen een relatief groot beroep op zorg. Zo maakt iemand met alleen basisonderwijs jaarlijks voor ruim 3000 euro gebruik van de zorg, anderhalf keer zo veel als iemand met hbo of vwo.
Leefstijl
Dat de lager opgeleiden vaker een beroep doen op de zorg, heeft te maken met een minder gezonde manier van leven. Ze hebben daardoor meer zorg nodig. De levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen en zonder chronische ziektes voor mensen met een hbo of universitaire opleiding is tussen de 11 jaar en 13 jaar langer dan voor iemand met een basisopleiding.
Premies
De hoger opgeleiden dragen echter meer bij aan de kosten van de zorg dan de laagopgeleiden. Iemand met alleen vmbo is gemiddeld tijdens zijn leven 2200 euro kwijt aan premie, voor een hbo’er of universitair opgeleide is dat gemiddeld bijna 4000 euro. Volgens het CPB zal de solidariteit in de zorg de komende jaren onder druk komen te staan. Het zorggebruik neemt toe onder alle lagen van de bevolking, maar het meest bij de lager opgeleiden. De hoogopgeleiden gaan daarvoor betalen omdat de stijgende premies op den duur niet meer zijn op te brengen voor mensen met een lage opleiding en een laag inkomen. Een mogelijke oplossing is een kleiner basispakket of een hogere eigen bijdrage in de zorg, suggereren de onderzoekers van het CPB.
Tweedeling
De politiek reageert verdeeld op het CPB-rapport. Fractievoorzitter Emile Roemer van oppositiepartij reageerde maandagavond “geschrokken en afwijzend” op deze suggestie. “Het CPB legt met dit voorstel een bom onder de solidariteit in de zorg. Minder zorg in het basispakket betekent meer tweedeling. Mensen dreigen niet de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Straks zien we weer aan iemands gebit hoe dik zijn portemonnee is.” Ook regeringspartij heeft zich bij monde van senator Marleen Barth kritisch uitgelaten. In een twitter-bericht stelt ze dat het CPB zich moet onthouden van uitspraken over het basispakket “zolang er geen dokters werken”. VVD-Tweede Kamerlid Anne Mulder vindt juist dat het CPB de vinger op de zere plek legt. In het Radio 1 Journaal waarschuwde Mulder dat die solidariteit “niet oneindig is”. (ANP/Skipr)