De ziekte kinkhoest was dit jaar terug van weggeweest. Eens in de 3 tot 4 jaar steekt de ziekte de kop weer op, maar dit jaar was de epidemie langduriger en waren er meer mensen ziek dan bij de vorige uitbraak in 2007/2008. Dat staat te lezen in een publicatie in vaktijdschrift Huisarts & Wetenschap.
Gemiddeld iets meer dan 7 personen per 10.000 inwoners had in 2012 last van kinkhoest. Vooral bij baby’s en tieners was een piek in het aantal kinkhoestgevallen te zien. De epidemie duurde vrijwel het hele jaar, in september begon het aantal ziektegevallen pas iets af te nemen.
Opmars
Sinds 1953 is kinkhoest opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, ongeveer 96 procent van de bevolking is ingeënt. Toch is de ziekte sinds 1996 weer aan een opmars bezig. Wetenschappers denken dat dat komt doordat de bacterie in de loop der jaren is veranderd. Daarom is ruim 10 jaar geleden een nieuw vaccin in gebruik genomen.
Kinkhoest komt door de bacterie Bordetella pertussis en soms door Bordetella parapertussis. In het begin lijkt iemand normale hoestbuien te hebben, maar na een paar weken gaat het over in hevig hoesten. Die hoestbuien kunnen een tot drie maanden aanhouden. Kinderen hebben vaak meer last van de ziekte dan volwassenen. (ANP)