Burnout en stress onder beginnende medisch specialisten wordt vooral veroorzaakt door de niet-medische kant van hun metier. Dat blijkt uit onderzoek van Michiel Westerman, die op woensdag 19 december promoveert bij VUmc.
Volgens Westerman voelen jonge medisch specialisten zich overwegend goed voorbereid op hun medische taken. Anders is het met competenties zoals management, bestuurlijke zaken en omgaan met financiële aspecten van de gezondheidszorg. Hun voorbereiding op deze taken ervaren ze als onvoldoende. Dit is volgens de promovendus opvallend gezien het feit dat dit wel de helft van hun huidige werkzaamheden betreft.
Tekort schieten
Westerman laat zien dat juist deze onvoorbereidheid op algemene competenties samenhangt met burnout onder nieuwe specialisten: één op de tien voldoet aan de criteria van burnout en bijna 20 procent voelt zich emotioneel uitgeput. De resultaten wijzen erop dat toenemende zelfstandigheid in de medische vervolgopleiding noodzakelijk is voor het opleiden van competente specialisten, maar dat de praktijk hierin geregeld tekort schiet.
Training
Westerman pleit dan ook voor extra training en toenemende zelfstandigheid tijdens de opleiding en gestructureerde coaching en inwerkprogramma’s voor beginnend specialisten.
—
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.