De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) wil een half jaar langer de tijd voor de overgang van een oud naar een nieuw elektronisch patiëntendossier. Bestuurder Edwin Velzel van VZVZ bevestigde woensdag een bericht van NRC hierover.
De gegevens van ongeveer 1 miljoen mensen worden momenteel al gebruikt in de zogenaamde koplopersgroep. “Dat zijn mensen uit Twente en Nijmegen en mensen die klant zijn bij bepaalde apothekersgroepen”, legt Velzel uit. Aanvankelijk was het de bedoeling dat tijdens de overgangsperiode van een jaar de gegevens uit deze groep nog beschikbaar zouden zijn. Die overgangsperiode loopt tot eind dit jaar.
Kans
“Maar de campagne rond het nieuwe EPD is pas begin november van start gegaan”, zegt Velzel. Hij is bang dat veel mensen op 1 januari nog niet de kans hebben gekregen om aan hun huisarts of apotheker door te geven dat ze mee willen doen met het LSP. Daarom heeft VZVZ aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld dat ze het noodzakelijk vinden dat de overgangsperiode met een half jaar verlengd wordt. “We zijn hierover momenteel in gesprek en de VZVZ zal meegaan in het standpunt van CBP en IGZ”, licht Velzel toe.
Niet beschikbaar
Naar verwachting zullen op 1 januari zo’n 400 duizend a 500 duizend mensen ‘ja’ hebben gezegd tegen het nieuwe EPD. “Concreet wil dat zeggen dat van veel mensen de gegevens niet beschikbaar zullen zijn als ze bij de huisartsenpost komen”, vreest Velzel. “We verwachten dat over een half jaar de meest kwetsbare patiënten wel bij hun huisarts en apotheek geweest zijn en de vraag gekregen hebben of hun gegevens mogen worden uitgewisseld.” Hiermee doelt Velzel op ouderen en chronisch zieken. VZVZ gaat ervan uit dat medio 2013 25 à 30 procent van de patiënten heeft aangegeven mee te willen doen aan het EPD. Eind 2013 moet dat rond de 50 procent liggen. (ANP)