De fusietoets voor zorginstellingen die willen willen fuseren is een wassen neus. Dat heeft hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot zaterdag op BNR gezegd.
Hij vreest dat de aanhoudende schaalvergroting in de zorg tot het einde van de marktwerking kan leiden. De toezichthouders die zich over de effecten van fusies buigen, houden hier geen rekening mee volgens Groot. Om deze reden heeft hij grote twijfels over de deskundigheid van de toezichthouders.
Enorm grote ziekenhuizen
“We zijn bezig met het creëren van enorm grote ziekenhuizen. We hebben op andere terreinen gezien -bijvoorbeeld in het onderwijs- dat die grote instellingen uiteindelijk ontsporen. Het is zeer goed voorstelbaar dat we over 5 à 10 jaar denken: waarom hebben wij in hemelsnaam al die grote ziekenhuizen laten ontstaan?”
Toetsen fusie
Het toetsen van fusies gaat als volgt: de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) buigt zich samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over een zogenoemde fusie-effectrapportage. Vervolgens velt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een oordeel de voorgenomen fusie, waarbij zij zich baseert op de fusie-effectrapportage. Groot vindt het een probleem dat de NZa niet onderzoekt of er met de fusie te grote ziekenhuizen ontstaan.
Schaalvergroting
Op papier is het volgens hem makkelijk om het effect van een fusie op de kwaliteit en de bereikbaarheid van de zorg als heel positief te schetsen “Vervolgens moeten de NZa en de IGZ daar een oordeel over geven. De inspectie is weinig deskundig op dat terrein en zeer voor schaalvergroting in de zorg. Als de NZa en de IGZ een positief oordeel geven, is het voor de NMa heel moeilijk om daar nog tegenin te gaan.” Op deze manier maakt de effectrapportage het eerder makkelijker dan moeilijker voor ziekenhuizen om te fuseren, stelt Groot.
Einde marktwerking
De deskundigheid van de NMa schiet hier volgens hem ook “erg tekort”. Het kabinet zou moeten ingrijpen om de deskundigheid bij de NMa te vergroten, vindt Groot. Dat is volgens hem de enige manier om het proces van schaalvergroting nog te stoppen. Anders komt de macht in de zorg bij de ziekenhuizen te liggen, zegt Groot op BNR, “en dan kun je eigenlijk wel spreken van het einde van de marktwerking in de zorg.”
—
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.