De NVZ Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) publiceren dit jaar geen lijst met sterftecijfers van ziekenhuizen. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen de integrale lijst voor het eerst openbaar werd gemaakt. De afspraak is dat de 77 ziekenhuizen waar de HSMR cijfers van berekend konden worden, deze zelf in het vierde kwartaal van 2012 publiceren.
HSMR (Hospital Standerdized Mortality Ratio) is een indicator met betrekking tot het sterftecijfer van ziekenhuizen. Bij het HSMR-cijfer is rekening gehouden met de aantallen en soorten patiënten die in een ziekenhuis liggen. Het ene ziekenhuis heeft meer patiënten met levensbedreigende ziekten dan het andere en ook de complexiteit van de patiënten verschilt. Een score van 100 staat gelijk aan het landelijk gemiddelde. Ziekenhuizen die tussen de 90 en 110 scoren hebben een gemiddeld sterftecijfer. Het HSMR cijfer wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Variatie
De HSMR van de Nederlandse ziekenhuizen varieert in 2011 van 61 tot 146. Het ziekenhuis met de score van 61 is het Martini Ziekenhuis in Groningen. Welk ziekenhuis het sterftecijfer 146 heeft behaald is nog niet bekend. In 2010 varieerde het sterftecijfer van 59 voor het Martini Ziekenhuis tot 129 voor ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen. Niet geschikt
De NVZ stelt dat HSMR nog altijd niet geschikt is om ziekenhuizen onderling met elkaar te vergelijken. Een centrale publicatie van een totaaloverzicht zou ten onrechte vergelijking in de hand werken. De NVZ stelt dat het zichtbaar maken van de kwaliteit van zorg een taak is van de ziekenhuizen zelf. Ziekenhuizen zijn overigens niet verplicht om de HSMR-cijfers 2011 te publiceren.
Brondata
Het CBS heeft voor 77 ziekenhuizen een HSMR-cijfer over 2011 kunnen berekenen. Dit betekent dat er nog altijd een aantal ziekenhuizen zijn waarvan het sterftecijfer niet berekend kan worden, omdat de brondata nog altijd niet van voldoende kwaliteit is. Een woordvoerder van de NVZ stelt dat de registratieverschillen niet binnen een jaar te verbeteren zijn. “De ziekenhuizen zijn wel bezig om de broninformatie uniform te krijgen.”
Stap terug
Wilna Wind, directeur van Patiëntenfederatie NPCF, vindt het merkwaardig dat de lijst niet als geheel gepubliceerd wordt. “In feite is dit een stap terug in de transparantie van de Nederlandse ziekenhuizen, terwijl het eigenlijk noodzakelijk is om een aantal stappen vooruit te nemen. Daarbij is het zorgelijk en niet okee dat er nog steeds een aantal ziekenhuizen zijn die hun data niet op orde hebben. Wij gaan contact opnemen met de NVZ en de NFU en willen hierover met ze om de tafel.”