Het Gemini ziekenhuis in Den Helder wordt een zogenoemd systeemziekenhuis en het MCA gaat zich beperken tot short stay. In Heerhugowaard komt een Regionaal Topklinisch Interventiecentrum, dat eind 2015 operationeel moet zijn.
De raad van bestuur van de MCA Gemini Groep heeft de zorgverdeling over de locaties van het Gemini Ziekenhuis, Medisch Centrum Alkmaar en het Regionaal Topklinisch Interventiecentrum (RTIC) in Heerhugowaard definitief vastgesteld. Het Gemini ziekenhuis biedt straks als zogenoemd systeemziekenhuis de cruciale zorgfuncties. Dat betekent onder meer dat het gaat beschikken over een afdeling verloskunde en een SEH. Het nieuwe ziekenhuis krijgt vier operatiekamers, circa honderd bedden en veertig bedden/stoelen voor dagbehandeling.
RTIC Heerhugowaard
Voor het RTIC staan complexe operaties op het programma. Er is intensieve, gespecialiseerde zorg voorhanden. Zodra het kan, verlaat de patiënt het RTIC. Herstellen kan indien nodig in een zorginstelling met basisziekenhuisvoorzieningen in de regio. Bij de nieuwbouw krijgt het RTIC tien OK’s die uit te breiden zijn naar twaalf. Het Regionaal Topklinisch Interventie Centrum zal eind 2015 opgeleverd worden.
MCA Alkmaar
Het MCA wordt een poliklinisch behandelcentrum met dagbehandelingfaciliteiten waaronder OK’s en bedden/stoelen. De plannen voorzien in een beperkt aantal bedden voor short stay tussen maandag en vrijdag als onderdeel van de dagbehandelingfaciliteiten. Verder levert het ziekenhuis straks alleen honderd procent planbare zorg, geen spoedzorg en geen dienstenstructuur. Als het RTIC in gebruik is genomen en er ervaring mee is opgedaan, zal de MCA Gemini Groep tussen 2018 en 2020 besluiten over de huisvesting van het MCA na 2025.
Spreiden en concentreren
“Om de zorg betaalbaar te houden en de beste kwaliteit te kunnen leveren, kan niet alle zorg overal worden aangeboden. Ziekenhuizen moeten de zorg daarom spreiden én concentreren”, licht de MCA Gemini Groep (MGG) de nieuwe verdeling van het zorgaanbod toe op de website. “Daarnaast vraagt de overheid om de bereikbaarheid van SEH’s en verloskunde op peil te houden. De overheid en veldpartijen zoals de Gezondheidsraad houden vast aan de 45-minuten-eis voor aanrijdtijd van ambulances.”