VVD-leider Mark Rutte is niet van zins om nu het plan om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken, in de prullenbak te gooien. Hij zei dit onderdeel van het regeerakkoord niet te willen schrappen “voordat we begonnen zijn”.
D66-leider Alexander Pechtold vroeg Rutte om meteen maar van het plan af te zien, omdat er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor is. Volgens Pechtold voelen naast D66, ook CDA, SP en PVV niet voor deze aanpassing. Omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, hebben ze wel steun nodig.
Dialoog
Rutte benadrukte dat de plannen nog uitgewerkt moeten worden en dat er nog een dialoog gevoerd zal worden met iedereen die betrokken wil zijn. PvdA-leider Diederik Samsom heeft de Tweede Kamer beloofd dat ze kan meepraten over de uitwerking van alle maatregelen in het regeerakkoord, ook over het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie.
Pechtold concludeerde dat het plan met de zorgpremies “nu al is afgeschoten”. Het is volgens hem een maatregel die de solidariteit onder het systeem van zorg weghaalt. De D66-leider zei dat het toonaangevend zou zijn voor hoe het nieuwe kabinet de samenwerking gaat zoeken, als Rutte bereid zou zijn de maatregel te heroverwegen. Maar ,,het antwoord is nee”, reageerde Rutte, die herhaalde heel goed naar andere partijen te zullen gaan luisteren.
Tijdens het Kamerdebat over de kabinetsformatie bekritiseerde Samsom woensdag de opstelling van D66-leider Alexander Pechtold die volgens hem op voorhand zijn hakken in het zand zet en vooral tegen is, met name bij de zorgpremie.
Stabiel
Pechtold schamperde in het debat verder nog dat Rutte heeft gekozen voor een “hoofdlijnenakkoord van 81 pagina’s”. Hij vroeg zich ook af of Rutte de nieuwe coalitie beschouwde als een “gewoon stabiel meerderheidskabinet”. Rutte stelde dat het gaat om een “bijzonder gewoon stabiel meerderheidskabinet”, dat zijn best gaat doen om bruggen te slaan naar andere partijen. (ANP)
Download het regeerakkoord hier (PDF). De zorgparagraaf staat op pagina 21 t/m 26