VVD en PvdA hebben de voorziene begroting voor volgend jaar flink aangepast. Behalve het schrappen van de forensentaks en langstudeerboete (met terugwerkende kracht) verdwijnen ook het liggeld voor het ziekenhuis en de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg.
Omgebouwde begroting
Ook gaat er op termijn 100 miljoen euro extra naar startende leraren en komt er een doorwerkbonus voor werknemers vanaf 61 tot 65 jaar. Werknemers die doorwerken tot 65,5 jaar kunnen zo gemiddeld anderhalf jaar eerder met pensioen zonder erop achteruit te gaan. In ruil daarvoor gaat de assurantiebelasting omhoog en wordt het vitaliteitssparen niet ingevoerd. Samen leveren die zo’n 1,5 miljard euro op. Verder gaat de AOW-leeftijd sneller omhoog dan aanvankelijk gepland. De AOW-leeftijd komt daarom in 2018 uit op 66 jaar, en 67 jaar in 2021. Ook wordt gebruikgemaakt van potjes die nog beschikbaar waren voor lastenverlichting en duurzaamheid.
De partijleiders Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) maakten de maatregelen maandag bekend tijdens een persconferentie. Ze verbouwen de begroting voor 2013 voor ruim 2 miljard euro. De grootste post is het schrappen van de forensentaks, de belasting op de vergoeding voor woon-werkverkeer. Met die maatregel is zo’n 1,6 miljard euro gemoeid.
Reactie NPCF
Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF, zegt over het schrappen van de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg en het liggeld voor zieken: “Wij zagen deze ‘ligtaks’ als symbool voor een koers die volgens ons precies de verkeerde was en waarbij langetermijnvisie ontbrak. En dat terwijl er nog voldoende kansen zijn om de zorg betaalbaar en tegelijk beter te maken. Pak verspilling aan, rem de volumegroei, bevorder de samenwerking tussen zorgverleners in plaats van de concurrentie. Er zijn meerdere mogelijkheden om binnen het stelsel dat we nu hebben de zorg beter en betaalbaar te maken. Met de beslissing om de ligtaks niet in te voeren, groeit het vertrouwen dat ook de politiek met oplossingen komt waarbij het mes aan twee kanten snijdt, en waarbij de zorg echt gebaat is”.
Reactie GGZ Nederland
Ook GGZ Nederland is verheugd over het schrappen van de de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg. Een woordvoerster van GGZ Nederland zegt: “Dit is in één woord fantastisch. We hebben heel erg gevochten tegen de regeling van de eigen bijdrage, die in onze ogen onrechtmatig was. Waarom moest je wel betalen bij een psychose en niet bij een hartaanval? Dat vonden we niet correct. Het gerucht ging al wel dat de eigen bijdrage zou worden geschrapt. Maar nu het echt zo is, zijn we erg blij voor alle patiënten die het betreft.”
Begroting 2013 ‘sociaal’
Samsom stelde dat met het akkoord maatregelen zijn aangepast “die achteraf minder verstandig bleken te zijn”. Hij vindt dat de begroting voor 2013 nu niet alleen solide is, maar ook sociaal. Hij erkende niet alles te hebben binnengehaald wat hij wilde, maar zei wel dat er grote slagen zijn gemaakt. De overeenkomst toont volgens hem aan dat meningsverschillen tussen partijen niet verlammend hoeven te werken.
Vasthouden aan begrotingstekort
Rutte gaf aan blij te zijn dat hij kan vasthouden aan het begrotingstekort van 2,7 procent in 2013, dat in de miljoenennota staat. Het door de Europese Unie maximaal toegestane tekort is 3 procent en Rutte wil daar sowieso onder blijven. De meevaller van 0,3 procent wilde de VVD’er niet uitgeven. Hij stelde eerder dat het verstandiger zou zijn om dit geld in de portemonnee te houden. (ANP)