Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid billijkt de besturingseisen die zorgverzekeraars in het kader van de zorginkoop aan ziekenhuizen stellen. Dit blijkt uit haar schriftelijke beantwoording van vragen van SP-Kamerlid Leijten.
“Zorgverzekeraars treden op als onderhandelingspartners van de zorgaanbieders als het gaat over de prijs en kwaliteit, maar ook de organisatie van zorg kan een onderwerp in de onderhandelingen zijn”, aldus Schippers. “Zorgverzekeraars hebben de taak om namens hun verzekerden de beste zorg in te kopen. Ik vind het op zich niet vreemd dat zij daarbij naast de prijs en kwaliteit ook kijken naar organisatorische zaken.”
Aanvechtbaar
Jurist Cees Dekker betoogde in juli in Skipr dat eisen ten aanzien van bestuur en organisatie juridisch aanvechtbaar zijn. Volgens Dekker mag een zorgverzekeraar als inkoper eisen stellen ten aanzien van zaken als certificering en kwaliteit, maar zich niet mengen in de manier waarop ziekenhuizen hier vorm aan geven. Daarmee zouden ze namelijk op stoel van de zorgbestuurder gaan zitten.
Wetsvoorstel
Met een verwijzing naar de contracteervrijheid stelt Schippers dat het niet aan haar is “om te beoordelen of gestelde eisen juridisch houdbaar zijn”. Schippers wijst er wel op dat ze in haar wetsvoorstel voor een verbod op verticale integratie de grenzen van de bemoeienis van zorgverzekeraars wil expliciteren. “In deze wet zal worden geregeld tot hoe ver de zorgverzekeraar eisen kan stellen waarmee de zorgverzekeraar zeggenschap krijgt over de activiteiten van een zorgaanbieder”, aldus Schippers.