Huisartsen hebben minder patiënten, maar het aantal bezoeken van die patiënten is wel gestegen. Dat blijkt uit het eindrapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar de praktijkkosten en -inkomsten van huisartsen.
Het aantal ingeschreven patiënten per huisarts was in 2010 gemiddeld ruim 2100, vier jaar daarvoor waren dat er ruim 200 meer. Het aantal consulten steeg met 20 procent naar 8900 consulten per jaar. De toename van de inkomsten komt volgens de NZa vooral door de toename van het aantal ketenzorgbehandelingen en verrichtingen uit de zogenoemde Modernisatie & Innovatielijst, zoals bijvoorbeeld ECG-diagnostiek. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is de toename ook te wijten aan de toenemende vergrijzing.
Praktijkinkomsten
De inkomsten van een huisartsenpraktijk bedroegen in 2010 gemiddeld 314.000 euro per jaar. De kosten voor een praktijk lagen rond de 165.000 euro. Het gemiddelde praktijkresultaat over het jaar 2010 komt daarmee op een bedrag rond 149.000 euro.
Schaduwonderzoek
Omdat de LHV het deels niet eens is met de opzet van het NZa-onderzoek, heeft de belangenbehartiger op basis van dezelfde data een schaduwonderzoek gehouden. Zo heeft de LHV de ANW-diensten en activiteiten die buiten de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG) vallen niet meegenomen in haar berekeningen omdat voor de ANW-diensten een aparte bekostiging geldt. Niet-WMG-activiteiten zoals het geven van colleges moeten niet tot de huisartsenzorg worden gerekend vindt de LHV. Hierdoor kwam het resultaat in het onderzoek van de LHV per praktijk lager uit: op 130.000 euro. Buiten dat zijn de resultaten van beide onderzoeken vergelijkbaar, aldus de LHV.
Tarieven 2013
De komende periode wil de NZa de bevindingen uit het kostenonderzoek vertalen naar juiste tarieven voor de huisartsenzorg in 2013. Bij de berekening van die tarieven wordt de hoogte van het norminkomen meegenomen, in 2010 was dit vastgesteld op een bedrag van bijna 103.000 euro. De NZa is van plan bij de berekening van de tarieven ook LHV, de Landelijke Vereniging Georganiseerde Eerstelijn (LVG), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) te betrekken. (ANP & Redactie Skipr)