Helpenden en zorghulpen moeten niet langer handelingen met geneesmiddelen verrichten. Dat bepleit beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) naar aanleiding van ‘verontrustende signalen’ uit het veld.
Alle handelingen die met medicatie te maken hebben, zijn volgens V&VN voorbehouden aan medewerkers die daarvoor een passende opleiding tot verzorgende of verpleegkundige hebben gehad. Het gaat daarbij onder andere om complexe en risicovolle handelingen als medicatie uitzetten en toedienen, insuline toedienen en ‘pufjes’ geven.
Henk Bakker schrijft in zijn blog op Skipr dat de praktijk laat zien dat een middag voorlichting als voldoende wordt beschouwd. De signalen zijn volgens hem momenteel zo verontrustend, dat V&VN het tijd vindt om hier paal en perk aan te stellen, vooral waar het gaat om geneesmiddelen.
Unaniem
De V&VN heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met ruim 200 verzorgenden. Zij gaven unaniem het signaal dat de rol van de niveau 3 opgeleide verzorgende in de ouderenzorg verschuift. Uitvoerende taken komen zodoende steeds vaker te liggen bij lagere schoolde zorgmedewerkers, helpenden en zorghulpen.
Verontrustend
Hoewel er geen wettelijke belemmeringen zijn voor de inzet van helpenden en zorghulpen bij complexe en risicovolle handelingen, vindt V&VN de signalen uit het veld dermate verontrustend dat de beroepsvereniging een stevig signaal wil geven. V&VN hoopt hiermee de discussie over de inzet van helpenden en zorghulpen in de instellingen aan te zwengelen.