Het benutten van de mogelijkheden van internet door online zorgcommunities op te zetten, maakt de zorg persoonlijker. Dit toont gynaecoloog-in-opleiding Annemijn Aarts aan in een promotieonderzoek dat is uitgevoerd bij UMC St Radboud/MijnZorgnet.
Meetinstrumenten
Aarts werkte mee aan meetinstrumenten waarmee zorgverleners kunnen bepalen hoe persoonsgericht de zorg is aan mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Verder heeft ze enkele fertiliteitsklinieken in het land geholpen bij het opstarten van een besloten online community, ook wel digitale poli genoemd.
Enthousiast
Patiënten zijn enthousiast over deze communities: ze vinden dat de zorg er toegankelijker door wordt, ze kunnen hun vragen goed kwijt en ze zijn blij met het lotgenotencontact en de emotionele steun.
Kansrijke faciliteit
Een tweede soort online community die Aarts onderzocht heeft, is de zogenoemde PZC, de ‘persoonlijke zorg community’. Dat is een persoonlijke digitale ontmoetingsplaats die iedere Nederlander desgewenst voor zichzelf kan inrichten. Als eigenaar van een PZC bouwt hij als het ware zijn eigen online ziekenhuis op, door gericht zorgverleners en anderen die voor zijn gezondheid belangrijk zijn, uit te nodigen om lid te worden en deel te nemen aan de gesprekken die daar plaatsvinden. In de PZC kunnen gebruikers niet alleen chatten, maar ook hun eigen gegevens opslaan en een blog bijhouden. In een pilot toont Aarts aan dat de PZC een zeer kansrijke faciliteit is, die de kwaliteit van de zorg in meerdere opzichten ten goede komt.
Eindevalulatie
De promotie van Aarts is op 12 september. Haar proefschrift is één van de studies waarop de eindevaluatie van MijnZorgnet gebaseerd zal zijn. Deze eindevaluatie verschijnt later dit jaar.