Gehandicaptenzorg is te weinig aan bod gekomen in Het Grote Zorgdebat. Ook preventie is niet genoeg besproken. Daarnaast blijft er onduidelijkheid over de standpunten van politieke partijen met betrekking tot de eigen bijdrage in de zorg. Dat stellen verschillende vertegenwoordigers uit het zorgveld in reactie.
Hans Schirmbeck, directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland stelt dat het debat moeizaam op gang kwam. Ook de onderwerpen in het debat waren niet allemaal naar de zin van Schirmbeck: “Jammer dat het weinig over de gehandicaptenzorg ging.” Ziekenhuiszorg en ouderenzorg kwamen veel meer aan bod omdat het volgens Schirmbeck electoraal veel belangrijker is, terwijl het toch ook over de gehandicaptenzorg gaat.
Vervoerskosten
Vooral de korting op de vervoerskosten in de gehandicaptenzorg is een gemist punt. “ De stelling ging over ouderen, maar zeker de Kunduz-partijen hadden dat heel makkelijk breder kunnen trekken. Die snijden nu 50 procent van het budget weg en spelen hier mooi weer.”
Vuurwerk
Wim Drooger, directeur Platform VG, vond het debat zelf tegenvallen. Hij stelt dat er “nauwelijks debat gevoerd is”. Er werd volgens Drooger door de politici erg veilig gekoerst. “Het echte vuurwerk heb ik wel een beetje gemist. Ik heb heel weinig over de langdurige zorg gehoord. (…) Dat heb ik echt gemist.
Eigen bijdrage
Paul van Rooij, directeur GGZ Nederland, ziet tegenstellingen tussen de politieke partijen op het gebied van de financiering en waar er gekort moet worden, maar ziet overeenkomsten in hoe de zorg georganiseerd moet worden. “Namelijk veel dichter bij de mensen thuis in de eerste lijn, ambulantisering, de professionals veel meer autonomie geven.”Maar over de consequenties van deze ideeën moet volgens Van Rooij nog flink doorgepraat worden.
Volgens Van Rooij is de eigen bijdrage een punt dat niet voldoende naar voren is gekomen. “Ik vond in de standpunten van de partijen heel veel onhelderheid over wat ze nou echt willen daarmee.”
Via twitter kwam er mij monde van Tom Oostrom, voorzitter van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen, kritiek op het gebrek aan aandacht voor preventie. Oostrom schrijft: “Alleen aandacht voor kosten zorg tijdens #hetgrotezorgdebat en verhoging eigen bijdragen. Waarom wordt preventie niet genoemd als oplossing?”
Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In de komende dagen publiceert Skipr interviews met reacties op het debat vanuit verschillende hoeken van de zorg. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv.