Coöperatie VGZ zet samen met gemeenten “wijkteams” op in 25 Nederlandse steden. Hierin werken gemeenten, zorgaanbieders en burgers samen. Dit moet de kwaliteit van leven verhogen van wijkbewoners. Dat heeft Coöperatie VGZ dinsdag bekend gemaakt
In onder meer Nijmegen, Dordrecht, Venlo, Oss en Peel en Maas zijn al wijkteams of wijknetwerken opgezet. Ook in andere plaatsen zijn de eerste stappen al gezet. Met de samenwerkingsprojecten zegt Coöperatie VGZ concreet invulling te geven aan “zorg dichtbij de burgers”. Een concept dat volgens de zorgverzekeraar in abstracte vorm in veel verkiezingsprogramma”s terugkomt.
Laagdrempelig
“Coöperatie VGZ wil haar verzekerden helpen grip te krijgen op hun eigen gezondheid, zo gezond mogelijk te blijven en zo lang mogelijk zelfstandig in de eigen omgeving te blijven wonen”, zegt Jeanette Horlings-Koetje, directeur Zorg bij Coöperatie VGZ. “Een wijkteam kan daar een belangrijke rol in spelen, doordat het inspeelt op de behoeften van de buurtbewoners.” In de wijkteams komen de aandachtsgebieden zorg, welzijn en wonen samen. De deelnemers uit het wijkteam vormen een laagdrempelig aanspreekpunt voor de wijk. “Ze zijn de oren en de ogen van de wijk, kunnen de burger op weg helpen, op tijd signaleren als er problemen zijn en doorverwijzen. Een soort wijkagent, maar dan voor de zorg”, aldus Horlings-Koetje. De samenwerking met de gemeenten is cruciaal omdat zij verantwoordelijk zijn voor het welzijnswerk in de wijken. Ook woningbouwcorporaties, politie en bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties worden betrokken bij de wijkteams, evenals de wijkbewoners zelf natuurlijk.
Financiering
Coöperatie VGZ kan als zorgverzekeraar en zorgkantoor de zorgkant van het wijknetwerk financieren uit Zorgverzekeringswet en AWBZ. Door mogelijke problemen vroegtijdig te signaleren, krijgen mensen meer grip op hun eigen gezondheid, wordt verergering van problemen voorkomen en kunnen mensen langer thuis blijven wonen.