Marktwerking en concurrentie zijn strijdig met de integrale benadering die de huisartsengeneeskunde kenmerkt. Dat stelt de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) bij monde van directeur Lodi Hennink in een interview met Skipr.
“Marktwerking is wezensvreemd voor de manier waarop zorg in de huisartsenpraktijk geleverd wordt”, stelt Hennink. “Het principe van marktwerking is dat aanbieders elkaar aftroeven met een beter aanbod of een betere prijs om zo elkaars patiënten weg te snoepen. Dat maakt dat fenomeen juist zo vreemd voor de huisarts, want de huisarts is gewend om langdurig jaar in jaar uit een relatie met die patiënt te hebben. Hij ziet helemaal niet voor zich dat hij aan patiënten van een collega moet gaan trekken.”
Geforceerd
“Daar waar marktwerking in andere sectoren misschien wel werkt, denk aan ooglaser- of heupklinieken, ligt dat totaal anders bij de integrale zorg die de huisarts biedt”, licht Hennink de werkwijze van de huisarts toe. “De huisarts biedt behandelt geen separate klachten, maar een mens als geheel.” Hennink vindt dan ook dat de politiek zich er rekenschap van moet geven dat er met marktwerking “dingen worden geforceerd die haaks staan op invulling van integrale zorg”.
Financiering
Hennink pleit daarnaast voor een financiering die is afgestemd op het leveren van integrale zorg. “Om zorg in de buurt te kunnen leveren heeft huisarts middelen nodig”, vindt Hennink. “Waar hij nu tegenaan loopt is een systeem van aparte financiering van de eerste en tweede lijn.”
LHV is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast LHV zijn dit: ActiZ, SGF, GGD Nederland, GGZ Nederland,NFU,NPCF, NVZ, CG-Raad, VGN, V&VN, BTN, Platform VG, KNGF, KNMO, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, LAD, KNMG, NVTZ, VHN en ZN.
Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.