Huisartsen schrijven kinderen steeds vaker onnodig laxeermiddelen voor. Dit meldt het Algemeen Dagblad (AD). Momenteel krijgen bijna 420 duizend krijgen medicijnen voor een betere stoelgang, bijna 140 duizend meer dan vijf jaar geleden.
Het AD baseert zich op cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Hieruit blijkt dat in 2011 aan 419.000 kinderen laxeermiddelen als Forlax en Movicolon is voorgeschreven. Vijf jaar eerder lag dat aantal nog op 282.000.
Stress
Huisartsen geven laxeermiddelen ook als een kind buikpijn heeft, stelt kindergastro-entroloog Marc Benninga van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam in het AD. Buikpijnklachten worden vaak veroorzaakt door stress. Het voorschrijven van een laxeermiddel is volgens Benninga onnodig en pakt de oorzaak van de buikpijn niet aan. Volgens Benninga komt obstipatie, waartegen de laxeermiddelen wel helpen, slechts voor bij ongeveer 100 duizend kinderen. Bij andere ruim 300 duizend patiëntjes zouden de medicijnen dus onnodig zijn.
Lobby
Volgens kinderarts Michael Groeneweg hebben artsen de neiging om snel naar laxeermiddelen te grijpen omdat dit minder arbeidsintensief is dan het consequent begeleiden van patiënten. Ook speelt de lobby van de fabrikanten van medicijnen volgens Groeneweg een rol.
NHG
Het Nederlands Huisartsen Genootschap herkent zich niet in de kritiek: ”Er is in 2009 een multidisciplinaire richtlijn en in 2010 een NHG-Standaard over obstipatie verschenen. De laatste jaren is de aandacht voor het probleem bij huisartsen én bij kinderartsen toegenomen. Dan is het niet verwonderlijk dat er meer medicijnen worden uitgeschreven. Uit de cijfers kan niet de conclusie worden getrokken dat er onterecht laxeermiddelen worden voorgeschreven. Daarvoor moet je de gestelde diagnose of indicatie kennen”, aldus Jako Burgers, hoofd van de afdeling Richtlijnontwikkeling & Wetenschap.