Aanbieders van gehandicaptenzorg beklagen zich over “de onredelijke en steeds striktere eisen” die zorgkantoren stellen in hun inkoopbeleid 2013. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft ruim veertig bezwaren aangeboden aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS.
Volgens de zorgaanbieders leiden de door zorgkantoren gehanteerde eisen en criteria leiden tot extra kortingen. Deze komen bovenop de bezuinigingen uit het Lenteakkoord en dragen zodoende bij aan een verdere verschraling van de gehandicaptenzorg, aldus de VGN.
Kwaliteitskader
De zorgkantoren hanteren per concessiehouder een eigen inkoopbeleid met verschillende eisen, die ook steeds weer veranderen, zo stelt de VGN. Dit leidt met name bij aanbieders die in meerdere regio’s werken tot veel administratieve lasten. De bezwaren van de zorgaanbieders richten zich met name op het gebruik van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg en aanvullende kwaliteitseisen. Daarnaast hanteren de zorgkantoren ieder eigen maatstaven voor de ZZP-mix, capaciteitsmutaties en inkoop van lagere ZZP’s.
Inkoopcriterium
Hoewel alle zorgverzekeraars zich volgens de VGN zich te buiten gaan aan overdreven regeltjes, uit de branchevereniging op de eigen site expliciete kritiek op zorgverzekeraar VGZ. Volgens de VGN gebruikt VGZ het kwaliteitskader anders dan afgesproken ook als basis voor zorginkoop. Volgens de VGN is overeengekomen dat het kwaliteitskader niet zondermeer voor zorginkoop gebruikt mag worden. Het kwaliteitskader is volgens de VGN vooral bedoeld om verbeterinformatie te genereren, zodat aanbieders hun werkwijze kunnen optimaliseren.
Volgens VGZ is in de Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg, waar ook VGN in is vertegenwoordigd, juist wel afgesproken dat het kwaliteitskader ook voor inkoop gebruikt kan worden.
Niet fair
Ook weegt VGZ ziekteverzuim mee als kwaliteitscriterium. Volgens de VGN is het niet fair om voor een hoog ziekteverzuim strafpunten toe te kennen. Zorgaanbieders met meer dan gemiddeld zware cliënten worden hier volgens de VGN door benadeeld. Volgens VGZ is hier echter geen sprake van, omdat zij inzake de weging van het ziektverzuim de specifieke branchenorm hanteert zoals die voor Gehandicaptenzorg geldt.
Opschorten
In 2010 richtte de VGN ook al de pijlen op het kwaliteitskader. De VGN dreigde toen haar medewerking aan de invoering op te schorten, omdat andere betrokken partijen –waaronder de zorgverzekeraars- volgens de VGN gemaakte afspraken niet nakwamen.