De nieuwe Coöperatie Z3 gaat zich sterk maken voor de verdere verbreiding van e-health. Door de ervaringen van zorgvragers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen te brengen wil Z3 een betere uitwisseling van zorgdata tot stand brengen.
Een en ander moet leiden tot een betere communicatie tussen zorgverleners onderling en tussen zorgverlener en zorgvrager. Om dit te bereiken mikt Z3 op inhoudelijke en technische standaardisatie. Daarnaast wil Z3 ook bijdragen aan de benodigde infrastructuur en certificering. Een derde peiler bestaat uit onderzoek gericht op kwaliteitsverbetering.
Doorpakken
Op de website geeft Z3 aan te willen “doorpakken”. “De ambitie is om op zo kort mogelijk termijn in enkele zorgketens te starten met de voorbereidingen op weg naar interoperabiliteit”, aldus de coöperatie. “Op basis van de generieke medische kernsets van enkele chronische aandoeningen en met inzicht voor de desbetreffende patiënt in zijn data. Bij succes wordt vervolgens stapsgewijs verder gewerkt richting meer interactie met de patiënt, andere medische indicaties, meer zorgverleners, etc. etc. Dit altijd op basis van wat al bestaat, om verspilling en tijdsverlies te voorkomen. En natuurlijk veilig.”
Aansluiten
Het bestuur van Z3 bestaat uit Laurens Touwen, oud-topman van het Reinier de Graaff Gasthuis, Henk Bilo, internist bij de Isala Klinieken, en Maarten Ploeg, directeur van de Diabetesvereniging Nederland (DVN). Vooralsnog zijn zorgverzekeraars Achmea, CZ en De Friesland, alsmede het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en patiëntenvereniging De Hart & Vaatgroep bij het initiatief betrokken. Z3 roept ook andere partijen op om zich aan te sluiten.
Scenario’s
Dit jaar richt Z3 zich op het definiëren van een aantal oplossingsscenario’s. Deze moeten een vervolg krijgen in een eigen communicatiesysteem: ofwel door de bouw van de “stekkerdoos” ofwel door het maken van afspraken over standaardisatie. In 2013 wil Z3 verder met het aansluiten van huisartsen- en keteninformatiesystemen, en patiëntenportalen.