Veel kleine apotheken ondervinden financiële problemen doordat het medicijngebruik dit jaar lager ligt dan verwacht. Brancheverenigingen ASKA en BG Pharma klaagden donderdag dat inmiddels zo’n 30 tot 40 procent van de in totaal 1900 apotheken in Nederland verlies draait. Ook de farmaceutische groothandel heeft het moeilijk.
Bij het vaststellen van de medicijnprijzen voor 2012 gingen apothekers en zorgverzekeraars nog uit van een toename van het medicijngebruik, waardoor veel medicijnen relatief laag werden geprijsd. Volgens de brancheverenigingen maken apotheken daardoor nu te weinig omzet. Steeds meer apothekers zien zich daardoor gedwongen openingstijden aan te passen of locaties te sluiten.
Geen compensatie
ASKA en BG Pharma zouden graag zien dat de zorgverzekeraars de lopende contracten enigszins aanpassen, om de branche enige lucht te geven. Aangezien de geneesmiddelenmarkt per 1 januari is geliberaliseerd, kunnen de apothekers dit jaar voor het eerst niet rekenen op overheidscompensatie. Voorheen bepaalde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) altijd de prijzen aan de hand van kostenonderzoeken. (ANP)