Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) heeft bij de rechtbank van Utrecht faillissement
aangevraagd. Aanleiding voor de faillissementsaanvraag is dat het NIGZ niet voldoende toegang is tot krediet. De vaste lasten zijn te hoog terwijl de inkomsten als gevolg van de crisis terug lopen.
De aan te stellen curator wordt gevraagd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de activiteiten van het NIGZ voort te zetten. De medewerkers van het NIGZ zijn geïnformeerd en zetten zolang hun werkzaamheden voort om een correcte uitvoering en afronding van projecten en programma’s mogelijk te maken.
Reorganisaties
Sinds 2009 hebben bij het NIGZ twee reorganisaties plaats gevonden waarbij het personeelsbestand sterk is teruggedrongen en er offers gebracht moesten worden in het salaris van de werknemers. Ook is het instituut naar een kleinere locatie verhuisd.
Het gezondheidsinstituut NIGZ is in 1995 tot stand gekomen door een fusie van verschillende organisaties op gebied van gezondheidsvoorlichting en preventie. Het NIGZ is een onafhankelijke stichting voor het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten ter bevordering van de gezondheid in Nederland en in Europa. Bij het NIGZ zijn op dit moment 22 mensen in dienst.