Nederlandse onderzoekers kunnen alsnog rekenen op Europese subsidies. EU-lidstaten hebben hun verzet tegen de financiering van zo’n tweehonderd Europese onderzoeksprojecten opgegeven. De contracten voor de projecten op het gebied van gezondheid, bio- en nanotechnologie kunnen worden getekend.
Dat maakte het Europees Parlement (EP) donderdag bekend. Het gaat voor Europa in totaal om 485 miljoen euro voor onder meer onderzoek op het gebied van hersentumoren en kanker. Maar deskundigen zoeken bijvoorbeeld ook naar biotechnologische oplossingen voor olievervuiling op zee en ziektes bij kweekvis.
Nederland profiteert
Nederland profiteert ongeveer drie keer meer dan gemiddeld van Europese onderzoeksfondsen. Bij de tientallen Nederlandse bedrijven en instellingen die betrokken zijn bij de projecten, gaat het onder meer om het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam en de universiteiten Twente, Wageningen en Maastricht.
Kritiek
Sommige EU-landen, waaronder Nederland, hadden aanvankelijk kritiek op de manier waarop de projecten gefinancierd zouden worden, aldus een zegsman van het EP. Zij schrapten een groot deel van het bedrag. Het EP dreigde toen een overschot van 1,5 miljard op de Europese begroting van vorig jaar niet terug te storten naar de lidstaten. Daarop gingen de EU-staten alsnog akkoord. Nederland krijgt 73 miljoen euro retour. Dit bedrag wordt verrekend met de Nederlandse afdracht voor dit jaar.
GroenLinks
GroenLinks is opgelucht dat de impasse is opgelost. “Dat lidstaten een streep halen door belangrijk onderzoek is hypocriet. Juist hier is het Europees belang duidelijk”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout in een verklaring. “Ik zie in een tweet mijn collega van de PVV dit soort onderzoek afdoen als Europese hobbies. Het zou goed zijn als Europarlementariërs en lidstaten wat zorgvuldiger kijken naar wat van belang is en wat niet.” (ANP)