Het KNGF is verbaasd dat de behandeling van vaatlijden niet in aanmerking komt voor toelating tot de basisverzekering, zoals het CVZ adviseert. Volgens de beroepsvereniging voor fysiotherapie betekent het vergoeden van de behandeling van vaatlijden een macro kostenbesparing van 15 tot 18 miljoen euro.
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) reageert op de brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer over de maatregelen in het zorgpakket 2013. “Ondanks het positieve advies van CVZ, gaat de minister in haar reactie naar de kamer aan dit advies voorbij”, aldus bestuursvoorzitter Eke Zijlstra van het KNGF. “Ruim een half miljoen Nederlanders kampt met vaatlijden. De behandeling van deze aandoening is kostbaar. Juist in deze tijd van stijgende zorgkosten is voorwaardelijke toelating een economisch slimme keuze. Een heroverweging aan de kant van de minister lijkt mij dan ook zinvol”.
Besparing
De besparing van 15 tot 18 miljoen euro is te behalen doordat de kosten van fysiotherapie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) in de vorm van looptherapie lager zijn dan de kosten van een vaatinterventie, zoals dotteren of een vaatoperatie. Met een dergelijke looptraining, hoeven volgens het KNGF de helft van de patiënten geen vaatoperatie te ondergaan. Per patiënt is dit een besparing van 100 duizend euro. Bovendien wordt de patiënt door de betere fysieke fitheid meer zelfredzaam en mobieler, waardoor de patiënt langer deel kan nemen aan het maatschappelijk en economisch verkeer.
Slagaderverkalking
Ruim een half miljoen Nederlanders lijdt volgens het KNGF aan PAV. De oorzaak is slagaderverkalking in de benen. Slagaderverkalking leidt tot een vernauwing of verstopping van de bloedvaten, waardoor minder zuurstof naar de spieren wordt getransporteerd en lopen moeilijker wordt.