Directeur Aad Koster van brancheorganisatie Actiz pleit ervoor om de financiering in de zorg te ‘ontschotten’. Door de schotten die er in de zorg en tussen verschillende financieringsstelsels bestaan, kunnen budgetten voor innovaties en investeringen niet optimaal benut worden.
Koster: “Je ziet dat organisaties vaak wel doorhebben waar goede investeringen opbrengsten kunnen genereren. Alleen het lastige is dat ze soms uit het ene potje moeten worden gefinancierd, terwijl de opbrengsten in het andere potje terugkomen. Geef organisaties mogelijkheden om weg te halen om die potjes bij elkaar te kunnen doen zodat er gezamenlijk kan worden geïnvesteerd en genoten kan worden van de opbrengsten die dit oplevert.”
Innovatie
Koster ziet dat innovaties in de cure sector vaak een kostenstijging in de care met zich meebrengen. Door een nieuwe operatie kunnen mensen bijvoorbeeld langer leven, maar deze hebben dan wel op de één of andere manier hulp nodig vanwege een beperking. “Misschien moeten we wel eens een tijdje minder investeren in al die vormen waardoor je nog iets langer kunt blijven leven en dat geld gebruiken voor het invoeren van technologie om langer thuis te kunnen blijven wonen of in arbeidsbesparende technologie.” Dit is nu nog erg moeilijk te regelen vanwege de schotten in de zorg.
Geen stelselwijziging
Volgens Koster kunnen de geldstromen op korte termijn niet versoepeld worden door een stelselwijziging, omdat zo’n stelselwijziging te lang duurt. Zorgondernemers moeten daarom naar de verschillende financieringsstelsels kijken. Via een persoonsgebonden budget van de cliënt kunnen deze geldstromen dan bij elkaar gevoegd worden, aldus Koster.
Bekijk het volledige interview met Aad Koster hier.