Het actieprogramma “Op Eigen Benen Vooruit” is vanaf 2007 door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars ondersteund met een bijdrage van 740.000 euro. Dit actieprogramma is gericht op het verbeteren van de inhoud en organisatie van de zorg voor jongeren met chronische, somatische aandoeningen.
De belangrijkste uitdaging was om jongeren van 12 tot 25 jaar met chronische aandoeningen beter te ondersteunen bij het verwerven van zelfmanagement en zelfredzaamheid in hun overgang naar volwassenheid. Nu zijn op een aantal plaatsen inhoudelijke en organisatorische verbeteringen in de transitie van kinderzorg naar de zorg voor volwassenen gerealiseerd.
Het actieprogramma is een initiatief van de Kenniskring Transities in Zorg (Hogeschool Rotterdam) en het CBO. Het richtte zich op alle instellingen waar jongeren met chronische somatische aandoeningen zorg ontvangen, zoals ziekenhuizen en revalidatiecentra.
Het eindresultaat in het kort
Eerst is een raamwerk ontwikkeld en er zijn organisatorische, logistieke en zelfmanagementinterventies en een tien stappenplan beschreven. Tussen 2008 en 2012 hebben dertig landelijk gespreide verbeterteams uit ziekenhuizen en revalidatiecentra deelgenomen aan de verbetering van transities. De deelnemende teams waren divers. Zij bestreken de gebieden diabetes, nefrologie, reumatologie, cystic fibrosis en HIV. Hun ervaringen zijn gebundeld in een boekje (meer informatie hierover: Anneloes van Staa). Meer informatie is ook te vinden in de Transitie Toolkit.
Er is een klinkend resultaat bereikt: jongeren zijn actiever geworden in de spreekkamer. Ze gaan vaker zonder de ouders de spreekkamer in, ze stellen en beantwoorden vaker zelf de meeste vragen en beslissen mee over hun behandeling. De teams ervaren minder knelpunten en de samenwerking geeft energie binnen het team.
Wetenschappelijk onderzoek
Aan het project was een onderzoek gekoppeld. Een deel van de onderzoeksresultaten is bekend. Deze resultaten zijn vastgelegd in een proefschrift dat door de projectleider Anneloes van Staa op 6 juni 2012 zal worden verdedigd.
Projectleider: Anneloes van Staa : 0628746263, a.van.staa@hr.nl voor inhoudelijke informatie.