Er is veel te veel aandacht voor de positie van cliëntenraden, terwijl deze maar in heel beperkte mate bijdragen aan meer zeggenschap en medezeggenschap voor de cliënt. Dat zegt Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en senator voor de PvdA, in een interview met Skipr.
“Cliëntenraden gaan heel erg lijken op de instituties waar ze invloed op moeten uitoefenen,” aldus Meurs. “Cliëntenraden worden als het ware gehospitaliseerd, terwijl je met een cliëntenraad juist tegenmacht wilt uitoefenen.”
Variatie
Meurs vindt ook dat er veel meer variatie in de vormen van medezeggenschap in de zorg moet komen. “Medezeggenschap moet een principe zijn voor alle instellingen, maar het is heel anders als je drie dagen in een ziekenhuis ligt, dan als je gedwongen opgenomen moet worden in een psychiatrische kliniek.” Daar moet in de vorm van medezeggenschap bij instellingen in de zorg ook rekening mee gehouden worden.
Bekijk het volledige interview met Pauline Meurs hier.
Dit artikel is onderdeel van een serie over de functie van cliëntenraden in de zorg. In het Skipr magazine nr.6 van juni 2012 staat een verslag van de Round Table over dit onderwerp die Skipr onlangs in samenwerking met De Veghte heeft georganiseerd.