Zorgverzekeraar CZ hoopt vanaf 2013 over te gaan op het selectief inkopen van geestelijke gezondheidszorg (ggz). De zorgverzekeraar onderzoekt met veldpartijen welke criteria geschikt zijn om instellingen met elkaar te vergelijken op kwaliteit.
Processen en organisatie
Het informatie die het systeem Routine Outcome Monitoring oplevert, is maatgevend hoe succesvol een behandeling is geweest. Omdat dit systeem pas net in gebruik is, bestaan er nog geen betrouwbare uitkomstparameters op basis waarvan kwaliteitscriteria opgesteld kunnen worden. Dat gaat nog enkele jaren duren volgens Rens van Oosterhout, manager ggz bij CZ. De zorgverzekeraar wil echter nu al stappen maken. Daarom onderzoekt CZ samen met veldpartijen, die niet met naam genoemd willen worden, met welke criteria de effecten van behandeling bij verschillende ggz-aanbieders vergeleken kunnen worden. De veldpartijen zijn ggz-aanbieders die ook een link met de wetenschap hebben, aldus Van Oosterhout. De inrichting van de processen en organisatie kunnen wellicht ook al iets zeggen over het effect van de behandeling, zegt Van Oosterhout. Deze twee factoren hebben namelijk een voorspellend karakter op de mate waarop een behandeling succesvol is.
2013
CZ stuurt erop om in 2013 selectief te kunnen gaan inkopen. Het is volgens Van Oosterhout nog niet met zekerheid te zeggen of dit ook gaat lukken:“De kwaliteit staat boven de snelheid. Deze moet goed genoeg zijn om inkoopbeslissingen op te baseren.”