Speelt het type vloerbedekking in een zorginstelling een rol bij het binnenmilieu? Wetenschappers concluderen van wel. Daarbij is goed schoonmaken van levensbelang en dat gaat bij gladde vloeren het snelst en meest efficiënt.
Fijnstof slecht voor de gezondheid
In het binnenmilieu heeft fijnstof een negatieve uitwerking heeft op de gezondheid. De chemische samenstelling van fijnstof bestaat uit roet, mineralen, vezels, zouten, organometaalverbindingen en koolwaterstoffen, plus de huidschilfers en haren van mensen en dieren, allergenen (stoffen waar mensen allergisch op kunnen reageren van bijvoorbeeld huisstofmijt, kat en hond), schimmels, sporen en bacteriën. Het is van belang om de hoeveelheid fijnstof in de binnenlucht te beperken, omdat bepaalde componenten schadelijk zijn. Met de vraag hoe de hoeveelheid fijnstof kan worden verlaagd, zijn verschillende onderzoekers aan de slag gegaan. Zij kwamen onafhankelijk van elkaar tot eenzelfde conclusie: de vloer heeft direct invloed op het binnenklimaat.
Fijnstof in de lucht
Wetenschapsjournalist Anton Duisterwinkel deed in opdracht van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) veel onderzoek naar de relatie tussen schoonmaken en fijnstof. “Als je over een vloer loopt, dan verspreid je een deel van het stof dat op de grond ligt”, vertelt hij. “Dat wervel je de lucht in. Hoe meer mensen er in een ruimte zijn en hoe meer ze bewegen, hoe hoger de stofconcentratie. Opmerkelijk is ook dat de concentratie van fijnstof laag bij de vloer dichter is dan op een paar meter hoogte en dat is natuurlijk van belang voor kinderen.”
Glad of tapijt?
Duisterwinkel: “Gladde vloerbedekking kun je makkelijker en beter schoonmaken dan textiel. Je moet het alleen wel op de juiste manier doen. Dus niet een vlakke vloer gaan stofzuigen, want daarmee wervel je meer stof op dan je weghaalt. Je verwijdert stof van vlakke vloeren het best door gebruik te maken van een stofwisser en stofbindende doekjes. Zachte vloeren kun je daarentegen alleen stofzuigen. Maar hoe effectief is dat? Uit onderzoek blijkt dat het meeste stof gewoon in het tapijt blijft zitten. Je haalt alleen het bovenste deel een beetje weg. En door het stofzuigen en het lopen komt het dieperliggende stof juist omhoog en daardoor kan het weer opgewerveld worden.”
TNO-onderzoeker Jan Duyzer deed oriënterend literatuuronderzoek naar de stofbindende eigenschappen van textiele vloerbedekking. Hij stelt juist dat tapijt minder fijnstof in de lucht brengt dan een gladde vloer. Duyzer: “Door de ruwere structuur van textiel vangt tapijt de deeltjes uit de lucht beter af dan gladde vloerbedekking. Maar in hoeverre dit nu echt leidt tot een lagere blootstelling van personen aan allergenen en fijnstof, staat niet vast. Er spelen te veel factoren mee die we niet onderzocht hebben.”
Schoonmaken, schoonmaken en nog eens schoonmaken
Goed schoonmaken is van levensbelang. “Gladde vloerbedekking kan het beste stofvrij gemaakt worden met een stofwisser met stofbindende doekjes”, vertelt Duisterwinkel. “Dat gaat wel een stuk sneller dan het schoonmaken van een textiele vloerbedekking, die moet je minstens één minuut per vierkante meter stofzuigen.”
Manager marketing bij Forbo Flooring, Edo Rem, stelt: “Wij produceren alle soorten vloeren van tapijt tot vinyl en Marmoleum. Wij hebben een duidelijke visie over een goed binnenklimaat in zorginstellingen.” Volgens Rem heeft Forbo daarnaast de kennis en ervaring in huis om passend schoonmaakadvies te geven.
Gladde vloeren snel en eenvoudig te reinigen
Rem: “Mede door de crisis wordt er in de zorg veel bezuinigd op de post schoonmaak en onderhoud. Daarom zijn snelheid en eenvoud zeer belangrijk. Gladde of vlakke vloeren, zoals Marmoleum en vinyl, hebben als pluspunt dat ze eenvoudig en snel te reinigen zijn.”
Een vloer die textiel oogt en wasbaar is
Rem: “Een goed alternatief voor tapijt is Flotex, een combinatie van een gladde en textiele vloer. Flotex vangt net als tapijt stof op, maar met het verschil dat het stof eenvoudig kan worden verwijderd door de rechtopstaande vezels. Daarnaast is Flotex wasbaar. De rug van het product bevat bovendien het middel Sanitized. Dit zorgt voor een continue bescherming tegen bacteriën en voorkomt de ontwikkeling van huisstofmijt. Onze Flotex- en Marmoleum vloeren zijn bovendien als enige ter wereld gecertificeerd door het Britse BAF (British Allergy Foundation), een onafhankelijk instituut. Dit betekent dat de kans op astmatische en andere allergische reacties sterk wordt verkleind als deze vloeren worden toegepast.”
Meer informatie is te vinden op www.forbo-flooring.nl/gezondheidszorg.