Assorted pills and capsules over euro money
Het verhogen van de therapietrouw levert de samenleving een bedrag van circa 2,4 miljard euro op. Dit blijkt uit een doorrekening van adviesbureau Booz & Company.
De doorrekening van de effecten van therapietrouw maakt deel uit een van een bredere studie, waarvan de resultaten later deze maand door Booz&Co. naar buiten zullen worden gebracht. Oud-minister Ab Klink, die de Nederlandse zorgtak van Booz&Co. leidt, maakte tijdens het voorjaarscongres van bestuurdersvereniging NVZD de eerste resultaten bekend.
Complicaties
Volgens Klink leidt gebrekkige therapietrouw in Nederland tot een productiviteitsverlies van negen tot dertien miljard euro. Niet alleen staan mensen door gebrekkige therapietrouw onnodig of onnodig lang buiten het arbeidsproces, gebrekkige therapietrouw heeft ook een direct effect op de zorgkosten. Gebrekkige therapietrouw betekent meer complicaties, waardoor een onnodig beroep op de zorg gedaan wordt, hetgeen weer leidt tot hogere kosten.
Depressie
Booz&Co. rekende de effecten van grotere therapietrouw door voor enkele veel voorkomende aandoeningen, zoals depressie, lage rugpijn, hoge bloeddruk en diabetes. Met name op het gebied van de behandeling van depressie zijn de effecten van grotere therapietrouw aanzienlijk, zo stelt Klink. In geld uitgedrukt gaat het om een bedrag van circa 1,2 miljard euro. In totaal bedraagt de besparing voor de door Booz onderzochte aandoeningen volgens Klink 2,4 miljard euro.
Fragmentatie
Volgens Klink vormt het huidige gefragmenteerde stelsel een sta in de weg bij het vergroten van de therapietrouw. De baten van een dergelijke maatregel komen namelijk niet gelijkelijk bij de verschillende stakeholders terecht. Sterker nog: voor zorgaanbieders in met name de tweede lijn betekent grotere therapietrouw minder patiënten en daarmee inkomstenverlies. Daarmee hebben deze zorgaanbieders geen reden om therapietrouw actief te bevorderen. “De huidige incentives in het zorgstelsel zijn bijna allemaal gericht op meer volume”, aldus Klink.
Lotto
Om dergelijke prikkels buiten werking te stellen pleit Klink voor integrale bekostiging op basis van gezondheidsuitkomsten. “We zullen op zoek moeten naar slimmere verbindingen en de fragmentatie moet uit het systeem”, aldus Klink. Klink riep de zorgverzekeraars tijdens het NVZD-congres op om kritischer naar collectieve kortingen te kijken. “Verzekerden kunnen nu al korting krijgen als ze meedoen met de Lotto”, aldus Klink. “Verzekeraars zouden het geven van collectiviteitkorting kunnen beperken tot clubs die echt werk maken van zoiets als het bevorderen therapietrouw.”