Marktwerking is ongeschikt en onwenselijk voor de basiszorg. Huisartsen noemen het huidige systeem zelfs destructief. Dit in tegenstelling tot de meer productgerichte substitutie zorg. Daarom dient financiering tussen beide zorgdelen voor huisartsen strikt gescheiden te blijven. Dat concluderen deskundigen, politici, huisartsen en verzekeraars maandag op het congres van de Landelijke Huisartsen Vereniging in Zwolle.
Contraproductieve ingrepen
Harde ingrepen in de huisartsenzorg als geheel zijn contraproductief. Het huidige systeem zou moeten blijven bestaan. Dit onderbouwen deskundigen, politici, huisartsen en verzekeraars met een aantal argumenten. Zo is de huisartsenzorg kwalitatief hoogstaand en uitermate kostenefficiënt. Op deze fronten is Nederland koploper in de wereld. De in 2006 ingevoerde marktwerking begint dit echter aantoonbaar te ondermijnen, volgens belangenbehartigers op het congres.
Kostenstabiele zorg
Een tweede argument is dat de huisarts-basiszorg is de afgelopen vijf jaar aantoonbaar kostenstabiel gebleken, in tegenstelling tot de rest van de zorgkosten. De kostenstijgingen van het huidige zogenoemde budgetkader huisartszorg zitten dan ook niet hierin, maar in de aanvullende zorgdelen als substitutiezorg; het deel van de zorg dat huisartsen van de ziekenhuizen hebben overgenomen.
Poortwachter
Bovendien hebben huisartsen bewezen effectieve poortwachters te zijn. Zij hebben een dempend effect op de vraag naar zorg in de tweede lijn. Zo handelen zij 95 procent van de zorgvragen van de patiënten af. Daarin zit de toegevoegde waarde van de huisarts, aldus de belangenbehartigers op het congres.
Zij betogen dat harde ingrepen in de huisartsenzorg als geheel contraproductief zijn. De poortwachtersfunctie, de relatiegerichte houding met elementen als “watchfull waiting”, gaat niet samen met productgerichte vrije marktbenadering. “Marktwerking ondermijnt juist dit meest effectieve aspect van de huisartszorg en leidt dan ook tot wastefull competition”, aldus prof. Sweder van Wijnbergen, spreker op het congres.
Behoud volwaardige inschrijftarieven
Voor basiszorg moeten volwaardige inschrijftarieven blijven bestaan zodat de huisarts dit deel zonder compromissen op een goede manier kan blijven uitvoeren. Voor de verzekeraars en VWS, als regisseurs van de zorg, dan de taak er op toe te zien dat er in dit geen werk dubbel wordt gedaan bij andere zorgaanbieders zoals de tweede lijn. Iets waar huisartsen ook niet hun kracht hebben liggen. “De minister heeft op deze wijze een gouden kans om voor 2 procent van het totale zorgbudget, 95 procent van de zorgvragen, bewezen effectief en maximaal kostendrukkend onder controle te brengen. De laatste 5%, waarbij vaak het product karakter duidelijker om de hoek komt, lost de markt dan effectief op. Intussen houden de huisartsen zich dan bezig met waar zij hun kerncompetentie hebben liggen: basiszorg” aldus huisarts en LHV-regio-voorzitter Han Mulder.