Oud-topambtenaar Peter van Lieshout van VWS werd in 2002 geloosd door toenmalig minister Eduard Bomhoff, omdat Van Lieshout door de Lijst Pim Fortuyn (LPF) werd gezien als symbool van staatsinterventie.
Dit onthult voormalig secretaris-generaal Roel Bekker in de Volkskrant naar aanleiding van de publicatie van zijn memoires. Van Lieshout was destijds directeur-generaal gezondheidszorg bij VWS. Bomhoff, die namens de LPF in 2002 in het kabinet Balkenende I minister van Volksgezondheid werd, weigerde met zijn DG te werken. Om Van Lieshout te lozen schakelde Bomhoff Bekker in. “Bomhoff nam mij mee naar de tuin van Nijenrode, waar hij hoogleraar was, alsof hij werd afgeluisterd op zijn kamer”, aldus Bekker in de Volkskrant. “Hij wilde dat ik regelde dat Van Lieshout weg was wanneer hij als minister begon.”
Symbool
Bomhoff creëerde volgens Bekker “een voldongen feit met argumenten van niks”. “Zijn redenen lagen sterk in de persoonlijke sfeer: Van Lieshout zou de mensen in zijn sector minachten”, zegt Bekker in de Volkskrant. “Want hij had tijdens een congresspeech van de Landelijke Vereniging Thuiszorg zitten lezen. Maar ja, dat was omdat hij later moest invallen voor de staatssecretaris die zou speechen. En op een ander congres had hij zich afzijdig gehouden van het gezelschap. Flauwekul. De echte reden noemde hij niet: de medische poot van de LPF met op de achtergrond de farmaceutische industrie was tegen staatsinterventie in de gezondheidszorg. En Van Lieshout werd als symbool daarvan gezien.”
Groen licht
Bekker heeft impliciet kritiek op het wankelmoedige optreden van toenmalig premier Balkenende. “Bomhoff had zijn bezwaren ook besproken met premier Balkenende”, aldus Bekker. “Als Balkenende toen meer ervaring had gehad, was dit nooit gebeurd. Maar Bomhoff kreeg het gevoel dat hij groen licht had. Misschien hoopte de premier dat het zou overwaaien.”
Functioneren
Volgens Bekker dreigde door het ontslag van Van Lieshout, die overstapte naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zelfs even muiterij onder de ambtenaren van VWS. “Bomhoff wilde na dat gesprek [het ontslaggesprek met Van Lieshout- red. Skipr] de ambtenaren toespreken. Dat heb ik hem stellig afgeraden, dan zou hij bij wijze van spreken tomaten naar zijn hoofd hebben gekregen. In een zaal met een paar honderd man heb ik ze zelf toegesproken. Ik moest zorgen dat ze bleven functioneren. De zaal heb ik gezegd dat ik dit alleen heb gedaan na een schriftelijke dienstopdracht.”