Minister Schippers van VWS laat de Tweede Kamer weten niet bezorgd te zijn over de uitkomst van de lopende contractonderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Schippers heeft er ondanks het verstrijken van de deadline op 1 april vertrouwen in dat twee partijen er uit komen.
Volgens Schippers hoeft het geen verbazing te wekken dat “de contractering wat meer tijd in beslag neemt dan waarop is ingezet”. Gelet op de bezuinigingsopdracht zoals vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord en de introductie van de nieuwe DOT-financiering ligt er volgens Schippers “een ingewikkelde en ambitieuze opdracht voor ziekenhuizen en zorgverzekeraars”. “Mijn indruk is dat de ziekenhuizen en zorgverzekeraars hier serieus werk van maken; er wordt stevig, maar op constructieve wijze onderhandeld”, aldus Schippers.
Alarm
Schippers onkracht met haar commentaar speculaties dat de huidige contracteerronde een moeizame aangelegenheid is. Eerder dit jaar sloeg zorgverzekeraar Achmea alarm over de financiële eisen van de ziekenhuizen, die binnen 10 procent boven het beschikbare budget zouden liggen. Skipr berichtte op 2 april dat vooralsnog grote onduidelijkheid bestaat over het feitelijke aantal gesloten contracten.
Collectief
Volgens de minister hebben de zorgverzekeraars met het merendeel van de ziekenhuizen afspraken gemaakt over het collectieve onderhandelbare deel van de contracten. Schippers verwacht dat de individuele contracten, die betrekking hebben op te declareren DOT-productie, de komende weken snel zullen volgen. Ook de contractering van zbc’s komt op gang.
Meer tijd
De contractering tussen zorgverzekeraars en UMC’s lijkt meer tijd in beslag te nemen, erkent Schippers. Zorgverzekeraars verwachten de contractering voor 2012 niettemin binnen enkele weken te kunnen afronden. Volgens Schippers is deze termijn een wereld van verschil met voorgaande jaren “waarin contractonderhandelingen in extreme situaties soms doorliepen tot in oktober”.
Passantentarief
Mochten ziekenhuizen en verzekeraars er in individuele gevallen niet uitkomen, dan zijn ze volgens de minister verplicht om patiënten adequaat te informeren. Ziekenhuizen die geen nieuw contract weten af te sluiten krijgen de in het eerste kwart van dit jaar geleverde DBC-productie vergoedt op basis van zogenoemde passantentarieven.