Commerciële verzuimbedrijven schenden de privacy en spelen ten onrechte voor doktertje. Dat constateert het VARA-programma Zembla.
In de uitzending ‘De verzuimpolitie’ belicht Zembla de werkwijze van het grootste commerciële verzuimbedrijf van Nederland Verzuimreductie.nl. Volgens Zembla nemen de callcentermedewerkers van Verzuimreductie ten onrechte de rol van artsen over. Het verzuimbedrijf is geen arbodienst en de callcentermedewerkers zijn geen medici, maar ze bepalen wel of de ziekmelding terecht is, zo blijkt in Zembla.
Op straat
Zembla zegt daarnaast dossiers in handen te hebben die samengesteld zijn door callcentermedewerkers vol met medische gegevens. Deze gegevens zijn in te zien door de werkgever. Voorzitter Rodenburg van de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde (NVAB) schrikt hiervan. “De casemanager heeft geen beroepsgeheim en het kan dus zo aan de werkgever worden meegedeeld”, aldus Rodenburg van de in Zembla. “Op deze manier ligt het op straat.” Ook het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is gealarmeerd en gaat onderzoek doen naar de werkwijze van commerciële verzuimbedrijven.
Geprivatiseerd
Sinds 2005 is de arbomarkt geprivatiseerd. Iedereen kan een verzuimbedrijf beginnen. Zo ook oud-autohandelaar M. Wenting. Hij is directeur van het grootste commerciële verzuimbedrijf van Nederland, Verzuimreductie.nl uit Hengelo, samen met oud- profvoetballer Jan van Halst, die er commercieel directeur is. In totaal telt Nederland zo’n 500 private verzuimbedrijven. Er is volgens Zembla geen enkele instantie die toezicht houdt op dit soort bedrijven.
Ongenuanceerd
In de Volkskrant laat een woordvoerder van Verzuimreductie.nl weten dat het beeld dat Zembla geeft ongenuanceerd is. “We geven alleen informatie aan werkgevers als daar eerst toestemming voor is gevraagd”, aldus de woordvoerder. “Bovendien hebben wij niet zomaar telefonisten in dienst, maar hbo-geschoolde ‘case-managers’. We behandelen 70 duizend gevallen per jaar en in 3 jaar tijd is er eenmaal een sanctie opgelegd omdat er iets fout ging.”