Verschillende zorgverzekeraars beweerden de afgelopen maanden op basis van eigen onderzoek dat de prijzen met 7 tot 9 procent stegen, maar blijken daar de kosten mee te hebben bedoeld.
Kosten stijgen harder dan tarieven
“We hadden het een gewogen prijsstijging, niet een prijsstijging moeten noemen”, erkent een woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ. De kosten stijgen harder dan de tarieven, doordat behandelingen die vaker worden uitgevoerd, relatief veel duurder zijn geworden.
Tariefstijging
De NZa heeft een eerste scan mondzorg uitgevoerd in januari en februari. Hieruit blijkt volgens de NZa dat er nog geen conclusie kan worden getrokken over de tarieven voor tandartszorg in 2012. Cijfers van tandartsenkoepels en factuurverwerker Fa-Med laten een prijsstijging zien van ongeveer 3,3 procent. De afgelopen jaren stegen de tarieven iets minder, maar het is zeker niet uitzonderlijk.
Kostenstijging
Ook een kostenstijging van 7 tot 9 procent is niet ongewoon, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Zo stegen de kosten in de periode tussen 2007 en 2010 met gemiddeld 6,3 procent, met uitschieters naar boven en naar beneden.
Communicatie
Tandartsenkoepel NMT geeft toe dat het beter was geweest om niet alleen over de tariefstijging te informeren, maar ook over de kostenstijging. Dat is niet gebeurd. “Achteraf hadden we de voorlichtingscampagne naar patiënten anders in moeten richten”, erkent voorzitter Rob Barnasconi.
De NZa komt in juni en november met twee uitgebreide rapporten over de veranderingen in de mondzorg. Dan is ook meer te zeggen over de kostenstijging, omdat die afhangt van de hoeveelheid afgenomen. De NZa benadrukt dat tandartsen hun tarieven tussendoor nog kunnen aanpassen onder druk van concurrentie. Dat kan de cijfers beïnvloeden. (ANP)