De Nederlandse ziekenhuizen zijn vooralsnog niet interessant voor private investeerders. Slechts twee ziekenhuizen voldoen aan zowel de minimale rendementseisen van investeerders als de financiële randvoorwaarden die de overheid aan winstuitkering verbindt. Dit becijfert adviesbureau ZinData op basis van een eigen inventarisatie.
Het netto resultaat van de Nederlandse ziekenhuizen over de afgelopen tien jaar schommelt tussen de nul en twee procent. Dit is ruim onder de gebruikelijke rendementseis van 10 procent die investeerders in het bedrijfsleven hanteren. Ook een vergelijking met het beursgenoteerde Rhön Klinikum valt slecht uit voor de Nederlandse ziekenhuizen. Met een winst in 2010 van 51 miljoen euro bij een jaaromzet van 144,5 miljoen euro kent het Duitse private ziekenhuis een rendement van 35 procent.
Weerstandsvermogen
Minister Schippers heeft aan haar plannen voor winstuitkering enkele duidelijke randvoorwaarden verbonden. Zo mag winstuitkering niet ten koste gaan van het financiële weerstandsvermogen van ziekenhuizen. Het Waarborgfonds voor de zorg (WFZ) hanteert in dit verband als eis dat het eigen vermogen uitgedrukt als percentage van de totale opbrengsten 15 tot 20 procent bedraagt. Van de algemene ziekenhuizen voldeden in 2010 vijfendertig instellingen aan de norm van minimaal 15 procent.
Combinatie
Worden rendement en weerstandsvermogen gecombineerd dan hadden in de periode van 2008 tot en met 2011 slechts acht ziekenhuizen van de kleine honderd ziekenhuizen een duurzaam rendement van 2 procent en een weerstandsvermogen van 15 procent. Wordt de rendementseis opgeschroefd naar 3 procent, dan blijven slechts twee ziekenhuizen over: Nij Smellinghe in Drachten en ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk.