Gemiddeld betaalt een klant sinds begin dit jaar ongeveer 6 procent meer voor een behandeling bij de orthodontist. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (VvO).
Vrije prijzen
Per 1 januari zijn de tarieven in de mondzorg vrijgegeven. Slechts 2 procent van de orthodontisten verlaagde de tarieven, de rest verhoogde de prijzen juist. 12 procent verhoogde de prijzen met meer dan 5 procent. Daar zitten wel flinke uitschieters tussen, zegt een woordvoerder desgevraagd.
Redenen voor stijging
Als belangrijkste redenen voor de prijsstijging worden inflatiecorrectie, stijgende kosten en investeringen gegeven. Ook grijpen orthodontisten het experiment met de vrije tarieven aan om bijvoorbeeld ’s avonds open te gaan of meer behandelingen aan te bieden en zo de klant tegemoet te komen.
Verlaging op last NZa
Vorig jaar moesten orthodontisten van de Nederlandse Zorgautoriteit hun tarieven juist met 16 procent verlagen, omdat die veel te hoog waren. Door het experiment is een tweede gedwongen prijsdaling van 16 procent, die per 1 juli zou ingaan, uitgesteld. “Gelukkig maar, want als die maatregel was doorgevoerd, waren er praktijken omgevallen”, aldus de woordvoerder. De prijsverlaging van vorig jaar was volgens de VvO te fors en speelt mee in de prijsverhoging van dit jaar.
Forsere stijging
Het Financieele Dagblad meldde donderdag op basis van eigen onderzoek dat de prijzen bij orthodontisten 12 procent zijn gestegen. De VvO zegt dat die cijfers niet kloppen en houdt vast aan de 6 procent uit het onderzoek van TNS NIPO. (ANP)