Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) heeft de subsidie aan Frieslab met twee jaar verlengd. Frieslab, een proeftuin van het ministerie van VWS in de provincie Friesland, ging in 2009 van start voor een periode van drie jaar.
Frieslab heeft vrijdag een eindrapportage uitgebracht over de afgelopen drie jaar. Daarin staan negen projecten beschreven en geanalyseerd. Uit het rapport blijkt dat er in de zorg meer mogelijk dan men denkt en dat schijnbaar onoplosbare problemen toch oplosbaar zijn, mits goed aangestuurd. Frieslab heeft drie landelijk toepasbare modellen ontwikkeld en drie praktische werkwijzen.
Oplossingen voor knelpunten
Frieslab signaleert en analyseert knelpunten in zorg en dienstverlening en zoekt ook naar oplossingen. Frieslab brengt hiervoor experts en organisaties bij elkaar. Het gaat vooral om problemen in ketenzorg, ketenregie en de overgang tussen de wetten AWBZ, Wmo, WJZ, Zvw en Wpg. Vervolgens wordt in projecten geëxperimenteerd met oplossingen. Frieslab ondersteunt bij het opstarten van deze projecten en bundelt de resultaten in een advies aan de staatssecretaris.
Wet en regelgeving
Volgens Frieslab kijken zorgorganisaties vooral naar de restricties in de wet, en minder naar de mogelijkheden. Zij laten zich veelal afschrikken door de schotten die tussen de verschillende wetten voor zorg en welzijn bestaan. Sanja Bouman, programmanager van Frieslab: “Frieslab blijft vragen stellen wanneer anderen afhaken en komt zo tot simpele oplossingen voor complexe problemen. Mensen laten zien wat de kern van het probleem is en wat de context is. Dan gaan ze aan de slag met wat op dat moment mogelijk is. Op een andere manier toch resultaat bereiken, daar gaat het om.”
Betere hulpverlening
Mariëlle Rompa, voorzitter van de Stuurgroep van Frieslab: “Ik ben blij dat Frieslab nog twee jaar doorgaat. Frieslab voorziet in de behoefte van werkers op het gebied van wonen, zorg en welzijn om een weg te vinden door het ervaren woud van regels. Frieslab beschikt over een kapmes dat effectief en efficiënt een pad baant naar betere hulp- en dienstverlening voor mensen. Onze projecten dagen professionals uit tot het verlenen van zorg met aandacht voor de behoeften van de cliënt, in brede zin. Want zo moet de hulpverlening van de toekomst eruit zien: niet te vroeg en niet te laat, niet teveel en niet te weinig.”