Minister Schippers van VWS ziet geen reden om de Tweede Kamer te betrekken bij de benoemingsprocedure rond een nieuwe inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Parlementaire betrokkenheid leidt volgens Schippers tot “politisering” en “onduidelijkheid”.
De minister reageert hiermee op verzoeken van de Kamerleden Gerbrands (PVV) en Bouwmeester (PvdA). Gerbrands wil dat de opvolger van scheidend inspecteur-generaal Gerrit van der Wal vóór diens benoeming aan de Tweede Kamer wordt voorgesteld. Bouwmeester wil dat de Tweede Kamer inzage krijgt in het profiel van de nieuwe inspecteur-generaal.
Politisering
In een brief geeft Schippers aan niet tegemoet te willen komen aan deze verzoeken. Volgens Schippers zou een en ander de ministeriële verantwoordelijk ondergraven voor de organisaties waaraan topambtenaren als de inspecteur-generaal leiding geven. Bovendien leidt betrokkenheid van de Tweede Kamer tot een politisering van deze benoemingen en tot onduidelijkheid over verantwoordelijkheden, aldus Schippers.
Onafhankelijk
Schipper erkent dat de Tweede Kamer bij een beperkt aantal benoemingen wel een rol heeft. Dat is het geval bij de Nationale Ombudsman, de President van de Algemene Rekenkamer en de Hoge Raad. Dit betreft volgens Schippers allemaal organisaties met een specifieke grondwettelijke positie, waarbij de onafhankelijke positionering ten opzichte van de regering cruciaal is. Dit geldt niet voor zelfstandige bestuursorganen als de IGZ, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)en het College voor zorgverzekeringen (CVZ).