Het VU medisch centrum (VUmc) heeft juridische en ethische grenzen overschreden door op de spoedeisende hulp opnamen toe te staan voor het nieuw medisch RTL-realityprogramma ’24 uur tussen leven en dood’. Dat hebben hoogleraar medisch recht Johan Legemaate en medisch ethicus Erwin Kompanje in Nieuwsuur betoogd.
TV-producent Eyeworks luisterde en keek mee naar behandelingen en gesprekken van de patiënten op de spoedeisende hulp van het VUmc. De TV-producent gebruikte daarvoor geen rondlopende cameraploeg, maar een groot aantal op afstand bediende vaste camera’s. Volgens betrokkenen werd veelal pas naderhand om toestemming gevraagd. Ook filmde Eyeworks een vertrouwelijke gesprek tussen zijn dochter en een kinderarts, waar de vader op verzoek van de arts niet bij aanwezig was.
Zorgvuldig
In een verklaring laat het VUmc weten de fout rond deze patiënt te betreuren. Toch is er volgens het VUmc sprake geweest van een zorgvuldige werkwijze. Zo hebben de betrokken cameramensen en regisseurs een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen. Ook is er toestemming gevraagd aan patiënten, zij het vanwege het spoedeisende karakter van de hulpverlening soms achteraf. Volgens het VUmc kunnen patiënten te allen tijde hun toestemming intrekken, waarna het materiaal wordt vernietigd.
Geen Big Brother
Door mee te werken aan TV-opnames zegt het VUmc tegemoet te willen komen aan de maatschappelijke behoefte aan informatie over zorg en gezondheid. Daarbij is een academisch ziekenhuis vanwege het opleidingskarakter volgens het VUmc een ‘open huis’, waarin er op allerlei manieren wordt meegekeken. Het programma ’24 uur tussen leven en dood’ brengt dit alles volgens het VUmc “indringend en integer in beeld” zonder dat er sprake is van Big Brother-TV.