Met name onvoldoende samenwerking door de betrokken partijen hebben er toe geleid dat de invoering van het elektronisch patiëntendossier niet van de grond is gekomen. Dat stellen onderzoekers van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur na een studie in opdracht van VWS, zo meldt de NOS.
Er waren veel partijen bij de besluiten betrokken, met uiteenlopende opvattingen, invalshoeken en belangen. Het is de betrokkenen niet gelukt onder regie van het ministerie een duidelijk beeld te ontwikkelen over wat het EPD precies zou moeten doen, stellen de onderzoekers meldt de NOS. Er circuleerden allerlei varianten. Dat de partijen het EPD niet ondersteunden, leidde tot weerstand en irritatie en uiteindelijk verwerping van de plannen door de Eerste Kamer.
ICT
De ICT-infrastructuur vormde volgens de onderzoekers geen belemmering voor het EPD.
Doorstart EPD
Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) werden het in december alsnog eens over een doorstart van een EPD, zonder betrokkenheid van de overheid. De partijen zijn van mening dat patiëntengegevens uitgewisseld moeten kunnen worden. Dit gebeurt regionaal. Patiënten kunnen daarbij zelf aangeven of hun gegevens ook landelijk beschikbaar moet komen.