Het vullen van een gaatje of het zetten van een kroon wordt door de invoering van de vrije markt in de mondzorg flink duurder. Dat meldde zorgverzekeraar VGZ dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. VGZ analyseerde de prijzen van circa tweehonderd tandartspraktijken nadat er signalen binnenkwamen bij de koepel van patiëntenorganisaties NPCF over vermeende prijsstijgingen.
Stijging 10 procent
Volgens VGZ zijn de prijzen van een bezoek, nu tandartsen per 1 januari die zelf mogen bepalen, gemiddeld met 10 procent omhoog geschoten. In een enkel geval was de behandeling zelfs 30 procent duurder dan vorig jaar. De zorgverzekeraar benadrukt dat het pas 200 van de 8000 tandartspraktijken onder de loep heeft genomen.
Patiëntervaringen meten
De NPCF gaat mensen via een lijst op internet naar hun ervaringen vragen, omdat het volgens de organisatie niet mogelijk is na te gaan hoe een tandarts op kwaliteitsaspecten zoals hygiëne, het aantal patiënten met gaatjes en de levensduur van kronen scoort. Ook prijzen voor behandelingen zijn vooralsnog onbekend, waardoor een goede keuze maken onmogelijk lijkt.
Informatie
De belangenorganisatie van tandartsen NMT spreekt tegen dat informatie die tandartsen geven onvoldoende is. “Ten eerste houdt zorgautoriteit NZa de markt goed in de gaten”, aldus een woordvoerster. “Daarnaast is bij praktisch alle tandartsen de informatie gewoon op te vragen.” Anders dan de NPCF stelt, is volgens de NMT een website waar de informatie over een tandarts op moet staan niet verplicht.
Ruimte tot innoveren
Volgens de NMT is het tevens moeilijk om al na 3 dagen in het nieuwe jaar een conclusie te trekken. “We moeten ook niet vergeten met welk doel het experiment is doorgevoerd. De markt voor tandartsen zat op slot en het oude systeem voldeed niet meer”, vervolgt de zegsvrouw. “Nu hebben tandartsen de ruimte om te innoveren. Het is aan de patiënt zelf om een keuze te maken bij welke tandarts hij zich wil laten behandelen.” (ANP)