Er is veel discussie over het verpleegkundig beroep en de wet BIG ll. Draagt het wetsvoorstel BIG ll bij aan een duurzame en toekomstige verpleegkunde in 2030? Nee, zeggen een groot aantal verpleegkundigen op social media. Ik zeg ‘ja’ het is broodnodig voor een toekomst met méér zorg door minder verpleegkundigen.
De vraagzijde in de patiëntenzorg kenmerkt zich door grote veranderingen die zich steeds sneller manifesteren. Meer ouderen met een zorgvraag, meer chronisch zieken, meer multimorbiditeit, meer alleenwonenden, een groter beroep op mantelzorg, meer mondige patiënten, nog steeds veel ongeletterden, gebruik van ICT en technologie, meer diagnostische en behandelmogelijkheden. Nieuwe ethische en juridische kwesties, gezondheidszorg is ketenzorg geworden. Dit alles vraagt om andere competenties van verpleegkundigen.
Hele spectrum van zorg
Aan de aanbodzijde zijn ruim 185.000 verpleegkundigen werkzaam in alle sectoren van de zorg. Verpleegkundigen maken rond de 80 procent van het gekwalificeerde personeelsbestand uit. Ze vertegenwoordigen een invloedrijke kracht voor kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg. Met hun beroep bestrijken zij het hele spectrum van de zorg: van pasgeborenen tot ouderen, van preventie tot cure. Verpleegkundigen zijn de ruggengraat van de gezondheidszorg. Maar hoe houden we die ruggengraat in de goede positie? De werkdruk leidt nu al tot minder toegankelijke zorg en in de toekomst zijn er nog minder jongeren beschikbaar voor de arbeidsmarkt.
Bijzonder is dat we hbo-verpleegkundigen al 40 jaar hetzelfde werk laten doen als mbo-opgeleiden. Het is aan niemand uit te leggen dat we mbo- en hbo verpleegkundigen in de wet BIG dezelfde titel en bevoegdheden geven, dezelfde functies bieden en dezelfde betaling. Dit fenomeen komt bij geen enkel ander beroep voor. Dat nivelleert de kwaliteit van zorg en leidt tot arbeidsontevredenheid. Mbo-verpleegkundigen werken boven hun kunnen; hbo-ers onder hun kunnen.
Kapitaalvernietiging
We staan voor een majeure verandering in de zorg en de verpleegkunde. Na veertig jaar maakt de minister van Medisch Zorg een einde aan een ongewenste situatie in de wet BIG. Iets juridisch rechtzetten heeft gevolgen voor iedereen. Dit vraagt loslaten en bewegen van alle verpleegkundigen en erkenning van diversiteit en het belang daarvan voor de zorgvraag van straks.
Het voorstel rond vernieuwing wet BIG ll doet veel stof opwaaien. Met name de overgangsregeling geeft veel emoties en meningen. Opvallend: de discussie gaat over individuele posities en niet over de inhoud van het beroep en het waarom van de wetswijziging. Wat zou het helpen om nu vragen te stellen hoe verpleegkundigen antwoord geven op urgente vraagstukken in de zorg. Bijvoorbeeld “Hoe gaan we in Nederland beter voor mensen met dementie zorgen?” “Hoe voorkomen we dat onze Spoedeisende Hulp dichtslibt met kwetsbare ouderen? “Hoe bevorderen we preventie van obesitas in de wijk”. “Hoe zorgen we voor betere lichamelijke zorg bij GGZ-cliënten door medicatiegebruik”. “Hoe gaan we om met fenomeen “onbewust onbekwaam bij verpleegkundigen?”
Waardeer elkaar
Er is een brede roep om waardering. Advies: waardeer eerst elkaar en begin met jezelf te waarderen. Stop Calimero gedrag. Ga ook niet chanteren met vertrek uit de sector. Ruim zeven jaar zijn organisaties bezig om te komen aanpassing van de wet BIG. De beroepsgroep zelf neemt geen positie als ze alles bij het oude wil laten. Die positie krijgen verpleegkundigen alleen als ze afstand nemen van onderlinge belangenstrijd. Iedereen doet er toe: wel of niet gespecialiseerd, mbo en hbo, inservice opgeleiden en verpleegkundig specialisten. Ouder en jong. Ervaren en minder ervaren.
Voor een toegankelijke gezondheidszorg in alle sectoren en ook de ouderenzorg in de toekomst is iedereen nodig. Er is voor iedereen werk. Kijk minder naar het nu en meer naar de toekomst. Stop met “vroeger was alles beter”. De verschillende ‘groepen’ verpleegkundigen hebben elkaar veel te bieden Mijn oproep: gebruik elkaars kennis en kunde. Erken en waardeer elkaar. Wees zuinig op de jongeren die nu in het vak toetreden met nieuwe kennis. Trek ze niet omlaag in de krabbenmand. Luister naar hen met een open houding. Geef hen de kans om te excelleren. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
Bachelor of Nursing
Tot slot. Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo verpleegkundigen. Dat kan beter. Regieverpleegkundige is geen beroepstitel maar een functietitel en geeft verkeerde associaties. In geen enkel ander land wordt voor de hbo-verpleegkundige ‘regieverpleegkundige’ gebruikt. Internationaal is BN (Bachelor of Nursing) gebruikelijk Kies daarom een eenvoudige titel, verpleegkundige BN of hbo-verpleegkundige. Maar maak onderscheid na 40 jaar ongewenste nivellering.