“Na bestudering van de videobeelden geeft de scheidsrechter toch een strafschop.” Het WK voetbal is bezig en als fervent sportkijker kan ik dat natuurlijk niet missen. De interactie tussen de scheidsrechter en de videoref vind ik mooi om te zien. Mens en technologie versterken elkaar. Plots maakt mijn hart een sprongetje van geluk. Ik realiseer me dat in de zorg hetzelfde gebeurt.
De scheidsrechter en de videoref. De zorgverlener en de patiënt. Duo’s die samen verder komen dan alleen.
De rechterhand van de scheidsrechter
FwietFwiet. De scheidsrechter fluit. Ik zie hem ter hoogte van de middenlijn het veld uit stappen. Uit het zicht van iedereen kijkt hij op zijn privé-monitor waarop het kritieke moment vanuit verschillende hoeken te zien is: Is het wel of geen strafschop? Met de fluit in de mond en de arm gericht op de penaltystip stapt hij het veld weer in. Het WK in Rusland is een podium voor nieuwe technologie. Drie extra paar ogen en een batterij aan camera’s zorgen ervoor dat de scheidsrechter en zijn lijnrechters er niet alleen voor staan. De videoref ontpopt zich als de rechterhand van de scheidsrechter. Samen beslissen ze of het een rode kaart, een strafschop of buitenspel is met de scheidsrechter als eindverantwoordelijke.
Vanuit alle hoeken
MedMij en VIPP zijn twee programma’s die ons faciliteren in een betere samenwerking met zorgverleners. Het moment nadert dat we onze gezondheid zelf vanuit alle hoeken kunnen bekijken. We zijn bijna onze eigen videoref. Met pgo’s, patiëntportalen, slimme weegschalen en stappentellers kunnen we onze gegevens inzien, bijhouden, aanvullen en beheren. Ze brengen ons in staat alles over onze gezondheid te weten te komen en veranderen op een positieve manier de interactie met zorgverleners. Vul een vragenlijst al van tevoren in waardoor je het kunt bespreken of pas je actuele medicatieoverzicht aan zodat je apotheker weet dat je met een pil gestopt bent. De informatie die we zelf hebben, samengevoegd met die van de zorgverlener, geeft een vollediger plaatje en leidt tot betere zorg. Samen het zorgproces doorlopen met de zorgverlener als eindverantwoordelijke voor de behandeling en wijzelf als eindverantwoordelijke voor onszelf.
Duo is beter dan solo
Overzicht is belangrijk en dat creëer je niet alleen. Scheidsrechters kunnen niet het hele veld overzien. Net als dat zorgverleners niet het totale leven van een patiënt kunnen overzien. Zorgverlener en patiënt, een top duo! Net als Bjorn Kuipers en Danny Makkelie.
Adviseur e-health bij Nictiz