Moet de gehandicaptenzorg een eigen Hugo Borst krijgen? Toen een journalist van NPO Radio 1 me die vraag laatst stelde, draaide ik er een beetje omheen. Met succes hebben Hugo Borst en Carin Gaemers aandacht gevraagd voor de kwaliteit in de verpleeghuiszorg en 2,1 miljard euro extra beschikbaar gekregen voor personeel. Dat is een niet geringe en belangrijke prestatie, maar er zijn drie redenen waarom ik niet direct enthousiast reageerde.
Ten eerste leidt zo’n financiële injectie ook tot toenemende bemoeienis van de overheid met de zorgpraktijk. Deze ziet erop toe dat het geld uitsluitend aan extra personeel wordt besteed en niet aan bijvoorbeeld innovatie of scholing. Met het geld komen dus extra regels. Ten tweede beïnvloedt de actie onbedoeld op een negatieve wijze het beeld van de ouderenzorg als werkgever, op een moment dat er een tekort aan personeel is. En ten derde: in de gehandicaptenzorg is de kwaliteit – gelukkig – in de basis op orde. Dit besef wordt door betrokkenen gedeeld.
Manifest
Toch valt er ook in de gehandicaptenzorg nog veel te verbeteren, vooral voor specifieke doelgroepen. Begeleiders van mensen met ernstig meervoudige beperkingen hebben meer tijd nodig, om niet alleen bezig te zijn met de dagelijkse verzorging, maar ook met de ontwikkeling van hun cliënten. Op basis van een geactualiseerd zorgprofiel hebben verschillende partijen een manifest uitgebracht, waarin wordt uitgelegd dat wekelijks vijf uur extra per cliënt nodig is. Bepaald geen luxe, maar het kost wel zeventig miljoen euro. Zo’n geactualiseerd zorgprofiel zou ook moeten worden ontwikkeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen en voor mensen met hoog complexe lichamelijke problematiek.
Profielschets
Dus ook de gehandicaptenzorg is gebaat bij extra aandacht en geld, zodat medewerkers meer tijd kunnen besteden aan hun cliënten en hun vak beter kunnen uitoefenen. Daarom heb ik toch een profielschets gemaakt voor de Hugo Borst voor de gehandicaptenzorg:
- Wij zoeken iemand die nationale bekendheid geniet.
- De voorkeur gaat uit naar kandidaten met een Rotterdamse mentaliteit, van zeggen waar het op staat en doen wat nodig is.
- Hij of zij heeft voldoende flair en lef om onderwerpen op de agenda te krijgen en maatschappelijke steun te vinden.
- Hij of zij houdt van concrete resultaten en laat zich niet afschepen met vage beloftes.
De meest voor de hand liggende kandidaat is ook de meest geschikte: Hugo de Jonge voldoet perfect aan het profiel en is als minister uitstekend gepositioneerd voor deze klus. Bovendien presenteert hij binnenkort een plan voor de gehandicaptenzorg. Het ideale moment om uit de kast te komen als ‘de Hugo Borst voor de gehandicaptenzorg’.