In de zorg ontmoeten alle generaties elkaar op de werkvloer. Millennials en Generatie Z werken nauw samen met babyboomers die aan hun laatste jaren tot het pensioen bezig zijn. Zorginhoudelijk is er misschien weinig verschil. Maar in de omgang met technologie zit vaak wel een echte generatiekloof.
In grote organisaties, zoals in de zorgsector, werken steeds meer millennials (grofweg geboren tussen 1980 en 2000) en hun opvolgers staan ook klaar. Die zijn volledig thuis in de technologische ontwikkelingen en dat heeft een positieve uitwerking op de noodzakelijke digitale transformatie van de zorg. Toch is in de zorg het aandeel oudere medewerkers ook nog steeds aanzienlijk. De groep in de leeftijd 55-65 jaar is daar verreweg het grootst. De hoogste gemiddelde leeftijd komt voor in de thuiszorg en in de verpleging en verzorging.
Iedereen digitaal vaardig?
We zijn geneigd te denken dat zo langzamerhand iedereen wel digitaal vaardig is. Thuis pakken we allemaal de tablet of telefoon om een reisje te boeken, bankzaken te regelen en kleding te bestellen. Dus op het werk zal nieuwe technologie toch ook geen probleem opleveren? Dat is iets te makkelijk gedacht. In de zorg is een behoorlijke groep medewerkers digitaal niet vaardig genoeg. De grootste groep is op niveau, maar er blijft een flink deel dat grote moeite heeft om het digitale tempo bij te benen.
Het ontbreekt deze groep aan vaardigheden en vooral aan digitaal zelfvertrouwen. En bij de introductie van een nieuw systeem op het werk, neemt dat zelfvertrouwen niet toe als ze geen extra begeleiding en ondersteuning krijgen. En als ze merken dat collega’s de technologie wel oppakken en zij niet, bestaat de kans dat je ze helemaal kwijt raakt. Deze groep verdient serieuze aandacht, want hoewel ze vaak wat ouder zijn, moeten ze nog zeker 10 tot 20 jaar mee in de organisatie.
De wereld via een schermpje
Goed nieuws is wel dat, terwijl we denken aan manieren om ouderen erbij te houden in de digitale revolutie, er alweer een nieuwe generatie klaarstaat. Generatie Alpha – de kinderen die na 2010 zijn geboren – kent de wereld vrijwel uitsluitend via een schermpje. Dat zijn ook de zorgmedewerkers van de toekomst en bij hen is de digitalisering van de zorg in goede handen. Digitale technologie is voor hen de norm. Zij zijn, net als hun patiënten dan, volledig vertrouwd met digitale technologie. Zij weten niet beter dan dat alles digitaal gebeurt – in hun leven en in hun werk.
Marjolein Jonker
Senior communicatie-adviseur Yellow Communications