De zorgmarkt is constant in beweging. Was er voorheen een situatie dat cliënten alleen in een zorginstelling werden verzorgd, is dat met de huidige vergrijzing en kostendruk veranderd. Cliënten blijven langer thuis wonen, hebben vaak hulp van mantelzorgers en bepalen zelf al dan niet in combinatie met een mantelzorger welke zorg of faciliteiten ze willen gebruiken.
De huidige cliënt is een zorgconsument geworden. Ze zijn kritisch, weten soms precies wat ze willen en ondernemen zelf actie als ze wat nodig hebben. Mijn tante Ria is ook zo’n persoon, ze is 77 jaar oud en een pittig type om het zo maar te zeggen.
Ze woont nog zelfstandig in haar huis. Wel alleen, want oom Jan is vijf jaar geleden gestorven. De laatste tijd was traplopen moeilijk vanwege haar artrose of zoals wij dat interpreteerden: tante Ria kon na drie wijntjes ’s avonds laat de trap niet meer op.
Traplift
Een traplift zou haar enorm helpen. Ze kon dan mooi thuis blijven wonen, maar kreeg de hulp die ze nodig had. Tante Ria, niet op haar mond gevallen, belde met de gemeente, en sprak daar met een medewerker. “Ja hallo, met Ria van Ginkel, ik wil graag een traplift!” “Goedemiddag mevr van Ginkel, waarom heeft u die nodig?” “Nou, ik heb artrose en heb moeite met traplopen en kan ‘m dus wel gebruiken. En ik wil graag thuis blijven wonen, hoef niet naar een zorginstelling en dat bespaart de gemeente weer geld.” Vanuit economisch perspectief geen speld tussen te krijgen, tante Ria heeft haar traplift ook gekregen.
Zij is mijn lichtende voorbeeld van een zorgconsument. De tijden dat senioren willoos in een zorginstelling geplaatst werden zijn voorbij. Maar goed ook. Ik denk dat je als mens graag je eigen beslissingen neemt en alleen hulp of zorg wilt waar het nodig is. Zelfregie of zelfbeschikking is er erg belangrijk geworden en is dat niet de definitie van een zorgconsument?
Chantal van Ginkel-Brouwers
Productmanager Zorg bij Unit4Cura