De Skipr 99 is tien jaar geworden. Tien jaar inzicht in invloed, tien jaar mannetjes- en vrouwtjesmakerij, tien jaar onderzoeks- en datajournalistiek over de top van de Nederlandse zorg; wat levert dat nu op?
Een kleine zoektocht in de archieven brengt ons terug naar de geboorte van dit platform op 10 december 2008. Skipr magazine haalde direct de opening van het NOS journaal met een onderzoek naar Kamerleden van wie de verantwoordelijkheden konden conflicteren met hun bijbaan als toezichthouder.
Een nieuw journalistiek medium was geboren. Ook nu schijnt Skipr zijn licht op de governance in de zorg. In een journalistieke kosten-baten analyse inventariseert Skipr of de euro’s die in de zorg aan intern toezicht uitgeven worden goed besteed zijn. Bladerend door het eerste Skipr magazine van tien jaar geleden vallen nog wat zaken op. In de rubriek Teamwork worden twee bestuurders van het Sint Elizabeth Ziekenhuis geïnterviewd. Geen van beiden is voorzitter en het vertrouwen is goed, getuige de quote “Het is toch twee handen op één buik”.
Tien jaar later wordt de één, Bart Berden, geïnterviewd in Skipr magazine. Hij trekt ten strijde tegen de zorgverzekeraars. Hij ergert zich aan de houding van de partij met het geld: “Het budget is hun norm, ongeacht wat de patiënt nodig heeft.” Wie zijn collega-bestuurder in 2008 was? Wim van der Meeren, al jaren in de top van de Skipr 99 aanwezig als voorzitter raad van bestuur van zorgverzekeraar CZ.
Margriet van der Linden, toenmalig hoofdredacteur van Opzij, vroeg zich in 2008 af waar de topvrouwen bleven. Destijds stonden er slechts 13 in de lijst. Nu zijn het er 23, maar de roep om meer topvrouwen in de zorg zal voorlopig niet verstommen.
De Skipr 99 is geen wedstrijd. U kunt niet winnen. U kunt wel kijken of u tot de meest invloedrijke beslissers in de zorg behoort. En dus moedigen wij u ook voor de tiende keer aan: check uw plek.
Hoofdredacteur Skipr