De zorg is complex. Toch zijn simpele oplossingen vaak de beste.
Eendracht maakt macht. Oftewel; samen ben je sterker. Aan dit spreekwoord moest ik laatst denken. Ik zat in een ingewikkelde discussie over hoe om te gaan met diverse interne en externe kaders bij het inrichten van processen rondom zorglogistiek en registratie. Tijdens deze discussie voelde ik me op een gegeven moment genoodzaakt om te zeggen dat we allemaal tot hetzelfde team behoren. Als iemand zoiets zegt tijdens een overleg dan weet u wel hoe goed de samenwerking op dat moment was. Maar dit stuk gaat niet over samenwerking. Ik wil het met u hebben over de kracht (of macht) van eenvoud.
Complexiteit
In een eerder blog heb ik het al eens gehad over de nut en noodzaak van begrotingen. Kern van mijn boodschap was (en is) dat betere sturing van een organisatie bereikt kan worden door het begrotingsproces te vereenvoudigen of door de begroting zelfs af te schaffen. Een belangrijke stap hierbij is het tot de essentie terugbrengen van het sturingsproces. Met andere woorden; houdt het simpel! Dit gaat niet alleen op voor begroten.
Zorginstellingen zijn complexe organisaties. De wereld om zorginstellingen heen is zo mogelijk nog complexer. Het gevaar bestaat dat in al die complexiteit gedacht wordt dat oplossingen ook complex moeten zijn. Immers; de wereld is niet zo simpel. Dus moeten de oplossingen die bedacht worden recht doen aan de complexe wereld waar zorginstellingen onderdeel van uit maken. Toch?
Simpel is best lastig
Ik ben het daar niet mee eens. In mijn ogen is de simpelste oplossing vaak de beste. Wellicht ervaart u dit ook wel eens: Ik hoor regelmatig over nieuwe producten die de markt op komen. Vaak denk ik hierbij: ‘Dit is zo simpel, waarom heeft niemand dit eerder bedacht?’ Dit zijn wat mij betreft vaak de slimste ideeën. Juist omdat niemand er eerder aan heeft gedacht. Juist omdat het zo simpel is.
Ik probeer altijd te denken als zo’n slimme ondernemer die een nieuw product bedacht heeft. Maar wat blijkt; simpele oplossingen bedenken is nog niet zo makkelijk. Juist als er veel belangen spelen, of veel regels. Daarnaast valt het me op dat er altijd mensen zijn die roepen waarom iets niet kan. Dit alles maakt het vinden van simpele oplossingen lastig. Nog lastiger is het om anderen te overtuigen van deze simpele oplossingen.
Eenvoud als wapen
Desondanks wil ik bij deze een lans breken voor eenvoud. Juist in complexe organisaties zoals zorginstellingen kan eenvoud een wapen zijn. Er spelen namelijk zoveel zaken dat managers en zorgprofessionals snel door de bomen het bos niet meer zien. Het terugbrengen van complexe zaken tot de essentie helpt om focus te houden. Sterker nog; jezelf dwingen tot simpele oplossingen dwingt je ook tot focus. Waar gaat het nu echt om? Wat is het onderliggende probleem waar we mee te maken hebben? Waar helpen we onze klanten nu echt mee? In de start up wereld spreekt men van een Minimum Viable Product (MVP).
Mijn plan is om vanaf nu problemen op te lossen door een passend MVP te bedenken. Deze oplossing moet zo eenvoudig mogelijk zijn en tegelijk het beoogde antwoord bieden. De oplossing hoeft niet perfect te zijn. Ik start zo snel mogelijk met het gebruiken van het MVP zodat er ervaring mee opgedaan kan worden. Op basis van de ervaringen kunnen we de oplossing later verfijnen. Maar dan werken we al een tijdje aan de oplossing van het probleem in plaats van er alleen over te praten. Doet u mee?
Zelfstandig financial in de zorg